El tàndem Oriol Junqueras-Marta Rovira s'ha trencat enmig d'una sonora crisi interna (ACN/Jordi Borràs)

Pugna a ERC: els noms que sonen per bastir una candidatura del sector afí a Marta Rovira

La secretària general no formarà part de la candidatura que podria enfrontar-se a Oriol Junqueras

Esquerra està immersa en una pugna interna pel lideratge que sembla lluny d'aclarir-se.

De fet, Oriol Junqueras ja fa setmanes que es reuneix amb militants per falcar una candidatura i tornar a liderar el partit, però és ben sabut que el sector afí a Marta Rovira pretén plantar-li batalla, encara que no s'hagi manifestat explícitament d'ençà de la carta que va destapar la caixa dels trons.

Mentre Junqueras ha programat un acte per al 30 d'agost a Sant Vicenç dels Horts en què podria confirmar que es presenta a la reelecció, la més que probable candidatura alternativa no compta encara amb cap líder clar, tenint en compte que Rovira ha dit i repetit que cal renovació i no pensa optar a la reelecció.

Per això l'entorn de l'expresident del partit els acusa d'intentar guanyar temps defensant que el congrés se celebri el 30 de novembre.

De moment, Junqueras diu que voltant pel país ha trobat bona sintonia, però cal veure si tanta per plantar cara al sector rovirista, que en privat admet que està teixint una candidatura alternativa que qualifiquen de "coral".

Fins ara no ha sortit cap candidat, i encara no hi ha noms confirmats oficialment, però sí que hi ha converses per bastir una candidatura al voltant de perfils forts i amb ascendència al partit i al govern durant l'etapa de Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat.

Entre aquests noms hi hauria Laura Vilagrà, exvicepresidenta del govern. I Raquel Sans, portaveu del partit. La decisió, però, diuen que encara no està presa.

Amb elles també hi hauria altres dones, com Marta Vilaret, responsable de la lluita antirepressiva a Esquerra, o Alba Camps, diputada al Parlament i exdelegada del govern a la Catalunya Central. I també Marc Aloy, alcalde de Manresa.

Per formar part de la candidatura també sona el nom de Roger Torrent, expresident del Parlament, o les exconselleres Ester Capella i Natàlia Garriga.

Qui ja ha dit que no hi serà és Marta Vilalta, que seguirà de portaveu al grup parlamentari, però no participarà en cap candidatura i ho emmarca en la mateixa renovació que han propugnat Rovira, Aragonès o Sergi Sabrià, que va tirar la tovallola després de veure's esquitxat per la polèmica dels cartells ofensius amb Ernest i Pasqual Maragall.

Fonts consultades d'aquest sector insisteixen, això sí, que la seva no és una candidatura contra Oriol Junqueras, sinó que la plantegen com una aposta per una direcció més horitzontal i amb "una altra manera de fer les coses".

Diuen, fins i tot, que no tancarien la porta que Junqueras fos el candidat a les eleccions si acaba beneficiant-se de l'amnistia. Un escenari poc probable, el de la pau entre els dos sectors, si tenim en compte els esdeveniments dels últims mesos i anys.

ARXIVAT A:
ERCOriol JunquerasMarta Rovira
Anar al contingut