Acord entre PP i PSOE per renovar el CGPJ després de més de cinc anys de bloqueig

Els dos partits també pacten reformar la llei sobre el poder judicial i el ministeri fiscal, i nomenar un nou magistrat del Tribunal Constitucional

Actualitzat

PP i PSOE han signat l'acord que permet desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial després de més de cinc anys bloqueig i amb la mediació de la Comissió Europea. 

L'entesa l'han escenificat aquest dimarts a Brussel·les el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, el vicesecretari d'Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, i la comissària de Valors i Transparència, Véra Jourová.

Els dos partits han pactat la llista amb els 20 nous vocals de l'òrgan de govern dels jutges, de qui han destacat el seu perfil "professional" i "independent". Hauran d'assolir una majoria qualificada de tres cinquenes parts per aprovar les seves decisions i els nomenaments. 

Els membres pactats s'elegiran per part del Congrés i del Senat a partir del sistema actual, amb la previsió que puguin començar a treballar al juliol. 

En paral·lel, l'acord també inclou tramitar una reforma de la llei orgànica del Poder Judicial i del ministeri fiscal per reforçar "les garanties d'independència" dels jutges i magistrats, i de la Fiscalia General de l'Estat. 

En aquest sentit, el CGPJ haurà d'aprovar, per una majoria de tres cinquenes parts, una proposta de reforma del sistema d'elecció dels vocals de procedència judicial.

La llei també reforçarà el règim d'incompatibilitats de jutges, magistrats i fiscals, de manera que no podran accedir a la cúpula judicial si en els cinc anys anteriors han ocupat càrrecs públics de caràcter polític. A més, hauran de comparèixer davant d'una comissió de nomenaments de la cambra legislativa que els hagi de validar.

Tant la renovació del CGPJ com la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial es ratificaran en una única sessió plenària al Congrés prevista durant el mes de juliol.

D'altra banda, a proposta del PP els dos partits han pactat que l'actual vocal del CGPJ José María Macías cobreixi la vacant de magistrat que hi ha pendent al Tribunal Constitucional.

González Pons i Félix Bolaños han valorat l'acord per separat, juntament amb la comissària Véra Jourová. Les tres parts han parlat de dia històric per a la justícia espanyola. 

Bolaños i González Pons mostrat bona sintonia durant la signatura de l'acord per renovar el CGPJ (EFE/Laura P. Gutiérrez)

El PP diu que l'acord garanteix una justícia "allunyada de la política"

El primer a comparèixer ha estat el representant del PP, Esteban González Pons, que ha celebrat que "avui la justícia espanyola és més independent i inicia un camí allunyat de la política i de la influència dels polítics". 

El representant del PP ha destacat que han acordat una llista "de la màxima independència" on no hi ha cap polític o expolític, i on 16 dels seus membres provenen de la carrera judicial o de la carrera fiscal. "És una llista de composició equilibrada, sense cap tendència més marcada que una altra. S'ha buscat l'equilibri en la representació del món judicial espanyol", ha afegit.

Segons el PP, el govern espanyol no podrà nomenar el president del Tribunal Suprem, sinó que hauran de fer els nous vocals del CGPJ. En concret, hauran de fer-ho amb un mínim de 12 vots a favor i sensen candidats suggerits per part dels partits. 

González Pons també ha dit que amb aquest acord ningú no podrà ser Fiscal General de l'Estat si abans no ha estat 5 anys fora de la política, en al·lusió al cas de l'exministra socialista Dolores Delgado.

El PP ha dit que l'acord sobre el CGPJ compleix "tots els seus objectius" i és positiu per la independència judicial (EFE/EPA/Omar Havana)

Bolaños: "Acabem amb una anomalia"

Per la seva banda, el ministre socialista Félix Bolaños ha coincidit a destacar que l'acord posa punt final a una "anomalia" i implica que el Poder Judicial recupera la "plena normalitat institucional" a l'Estat. 

Els socialistes ha posar en valor la "llarga trajectòria i acreditat prestigi" en l'àmbit de la justícia i el dret dels nou membes del CGPJ, i que tenen "diferents sensibilitats que representen la societat espanyola". 

Bolaños ha subratllat que l'entesa desencallarà la cobertura de més de 100 vacants pendents --27 de les quals al Tribunal Suprem-- i permetrà descongestionar els procediments judicials. En aquest sentit, ha detallat que preveuen crear 1.000 noves places de jutges i fiscals durant els pròxims anys.

El ministre socialista també ha assenyalat que cada any de bloqueig en la renovació del CGPJ ha tingut un cost superior de més de 12 milions d'euros ​per a les arques públiques.

Bolaños ha firmat que l'acord posa punt i final a una "anomalia" i que aquest dimarts és "un gran dia per a la democràcia"(EFE/EPA/Omar Havana)

La Comissió Europea celebra l'acord

Per la seva banda, la mediadora de l'acord, la comissària de Valors i Transparència, Véra Jourová, ha celebrat la voluntat dels dos partits per aconseguir desencallar l'acord. "Per a la democràcia és fonamental tenir un Poder Judicial independent que funcioni bé i els espanyols s'ho mereixen", ha valorat.

Jourová ha afegit que l'acord "aborda una preocupació que existeix des de fa molt de temps" i ha recordat que el pacte té en compte les recomanacions que Brussel·les havia fet sobre la situació de l'Estat de dret a Espanya

La Comissió Europea apressava l'Estat a "adaptar el procés d'elecció dels jutges membres per tenir en compte els estàndards europeus". És a dir, que almenys la meitat dels membres de la cúpula judicial fossin designats pels mateixos jutges.


Divisió entre les associacions judicials

Les associacions judicials fa temps que reclamaven la renovació del CGPJ, però l'acord fet públic aquest dimarts no els ha satisfet de la mateixa manera.

L'Associació Professional de la Magistratura, conservadora, ha valorat que amb aquest acord es torna "a la normalitat institucional" i ha aplaudit que "s'iniciïn els tràmits per reformar la llei".

En la mateixa línia, Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, progressista, ha coincidit a destacar que els acords "van pel camí correcte" perquè no aborden només la renovació de l'òrgan de govern dels jutges, sinó que preveu una futura reforma "basada en el consens i el pacte".

Per contra, l'associació Francisco de Vitoria matisa que els partits han resolt l'anomalia "de la pitjor manera, continuant amb la politització de l'òrgan de govern dels jutges". L'entitat assegura que PP i PSOE han fet un "intercanvi de cromos" per decidir qui forma part del CGPJ.

També ha lamentat que els partits "no vulguin perdre la seva quota de poder al CGPJ" i ha opinat que s'està traslladant a la ciutadania la imatge que els vocals del Consell "tenen una falta d'aparença d'independència i d'imparcialitat".

 

El Suprem s'havia sumat a la reclamació

Aquest dilluns, la sala de govern del Tribunal Suprem va afegir pressió als partits polítics i aquest dilluns feia una crida a la responsabilitat de PP i PSOE per renovar el CGPJ.

El tribunal exigia a socialistes i populars trobar "el remei imprescindible" per permetre la renovació de l'òrgan judicial "sense més demora" i els retreu que fins ara "no han fet res" i el perjudici ha estat "enorme".

Els magistrats del Suprem acusaven els partits de perjudicar el conjunt del Poder Judicial i afegien que la seva cúpula també està caducada.

La façana del Tribunal Suprem
La façana del Tribunal Suprem (Europa Press/Carlos Luján)

Cal recordar que aquesta setmana acabava l'ultimàtum que Pedro Sánchez va donar a Alberto Núñez Feijóo per arribar a un pacte per renovar el Consell General del Poder Judicial. En cas contrari, havia advertit al PP que plantejaria una proposta per desbloquejar-lo. 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialPPPSOECGPJ
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut