Els presidents Aragonès i Sánchez entren al Palau de la Generalitat (EFE/Alberto Estévez)

PSC i ERC intensifiquen els contactes en la recta final de les negociacions per investir Illa

L'escull és el model de finançament i, mentre que els socialistes manifesten la voluntat de ser generosos, els republicans els demanen que es moguin més i avisen que l'acord d'anar acompanyat de calendari i garanties de compliment

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Els contactes s'intensifiquen i les negociacions avancen entre Esquerra i el PSC. Les dues parts coincideixen en aquest diagnòstic, per bé que, mentre que Esquerra creu que encara estan lluny de l'acord, els socialistes es mostren optimistes si bé volen ser prudents. 

L'escull té a veure amb el finançament: el sostre dels republicans és el del finançament singular, i el dels socialistes, el consorci tributari. Les reunions que es mantenen aquests dies, i que continuaran aquest divendres i durant el cap de setmana, són per mirar de desfer el nus i trobar un punt intermedi que satisfaci totes dues parts.

Mentre que els socialistes manifesten la voluntat de ser generosos, els republicans els demanen que es moguin més si volen un acord perquè consideren que hi ha marge. L'acord ha d'anar acompanyat de calendari i de garanties de compliment.

A principis de setmana, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, feia un toc d'alerta als socialistes i reclamava gestos; uns gestos que s'han desencadenat en les últimes 48 hores: s'ha desbloquejat el traspàs de l'ingrés mínim vital, el traspàs parcial de Rodalies, la gestió de les beques universitàries i s'ha fixat un fons anual de recerca.

I a jutjar per la trobada al més alt nivell d'aquest dimecres a Palau amb els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez hauríem de pressuposar que l'acord està cada vegada més a prop. Ara bé, les dues bandes s'escuden en la prudència i la discreció.

Ambdues parts reconeixen que avancen, però ningú s'aventura a posar cap data a l'acord ni termini per a una eventual investidura.


Per ERC, falten "més que serrells"

El rellotge corre i els últims dies els contactes s'han accelerat i intensificat, sobretot en el tram final d'aquesta setmana. L'ultimàtum d'Esquerra té caducitat: el 31 de juliol.

Per bé que aquest dijous la portaveu dels republicans, Raquel Sans, en una entrevista a la SER no ha descartat que l'acord sigui imminent, reconeix que "queden més que serrells per tancar un preacord". El cert és que encara quedarà salvar un últim escull: la consulta a la militància, que podrà votar el mateix 1 d'agost, ja que el partit té tots els mecanismes enllestits perquè sigui telemàtica. 

"La imatge d'ahir és de normalitat democràtica i òbviament s'ha d'arribar a acords. ERC va donar la presidència a Pedro Sánchez i faltaven acords per complir-se. La foto d'ahir tenia més a veure amb això que no pas amb un futur pacte a Catalunya.''


L'escenificació pública d'Aragonès i Sánchez aquest dimecres era per demostrar que el PSOE compleix i que té voluntat d'arribar a més acords amb Esquerra. Pels republicans, Sánchez venia a retre comptes i això podria fer pensar que hi ha voluntat d'entesa i que hi ha signes que la investidura d'Illa està madura.

Tot i això, i malgrat que totes dues parts van negar que Aragonès i Sánchez parlessin de la investidura, Aragonès va alertar el president espanyol que s'ha de moure en la qüestió del finançament singular, a més de reclamar-li que s'acceleri el compliment del que queda pendent: la condonació del deute del FLA o el centre tecnològic de producció de xips.

El president Aragonès i els consellers Vilagrà i Campuzano, parlant amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres Bolaños i Saiz (ACN/Mariona Puig)

Optimisme a les files socialistes

I mentre des de les files del PSC es vol mantenir la discreció i la prudència i no es fan manifestacions en públic, qui s'encarrega d'engreixar l'optimisme són els ministres del PSOE. L'endemà de la trobada, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegria, es mostrava "optimista" alhora que demanava temps per seguir negociant amb ERC.

"Soc optimista perquè es compleixi allò que els catalans van demanar el 12 de maig: una nova etapa. Temps al temps.''


També n'ha parlat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que va estar present a la comitiva de la Generalitat. Bolaños va estar parlant amb la vicepresidenta Vilagrà de l'amnistia, conscients que el PSOE ha complert amb l'aprovació de la llei, però també que els jutges no l'estan aplicant com s'esperava.

Sobre la investidura Bolaños també n'ha parlat aquest dijous: 

"En el pla governamental hi ha una relació fluida entre la Generalitat i govern espanyol. En el pla de la negociació s'està avançant, i si un dia hi ha acord es farà públic.''

 

Educació, sanitat i habitatge, a la negociació amb els Comuns

Les negociacions entre PSC i Comuns també avancen. Les seves carpetes són principalment en educació, sanitat i habitatge. En les dues primeres està bastant enllestit, però falta la baula principal pels Comuns, que és l'habitatge.

Reclamen als socialistes un bon acord per a un parc públic de lloguer d'habitatge i de rehabilitació de finques antigues. I alhora, i molt important per als Comuns, un compromís del PSC per reformar els lloguers de temporada que ara, segons els Comuns, és l'escletxa que troben alguns propietaris per saltar-se el topall del lloguer.

Han mantingut contactes i reunions aquest dijous i també seguiran divendres i durant el cap de setmana. De moment, estan centrats a arrencar un bon acord de continguts i no han entrat a parlar de cartipàs ni de si estan disposats a entrar en un futur govern de Salvador Illa.

Els Comuns en tindran prou de sotmetre l'acord al seu Consell Nacional.

ARXIVAT A:
Investidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut