Les ulleres que ha dissenyat la UPC en la prova pilot que s'ha fet amb un voluntari (3Cat/Gemma Bonet)
Catalunya migdia (cap de setmana)

Proven unes ulleres intel·ligents 5G que donen autonomia a persones amb discapacitat visual

Les ulleres, amb tecnologia 5G i l'anomenada realitat ampliada, assenyalen possibles obstacles a la persona que les porta i formen part d'una experiència pilot

Unes ulleres intel·ligents 5G donen més autonomia a les persones amb baixa visió. Les ulleres, dissenyades per la Universitat Politècnica de Catalunya i desenvolupades per l'empresa Biel Glasses, combinen elements del món real i virtual i donen indicacions visuals, com ara símbols de diferents colors quan volen advertir l'usuari d'algun entrebanc mentre s'està movent.

El funcionament de les ulleres és senzill, segons la professora Salut Albà, de la UPC: "Aquest pacient veu fletxes que assenyalen els obstacles a mesura que es va movent. Llavors ell es pot parar i comprovar on hi ha l'obstacle per no xocar-hi o ensopegar-hi". I posa com a exemple:

"Detecten fanals, arbres i graons, per exemple."

L'equip investigador ha provat el prototip amb un voluntari, el Lluís Fortuny, que té discapacitat visual. El protagonista de l'experiment ha portat les ulleres en un petit recorregut a peu al voltant de la superilla del barri de Sant Antoni de Barcelona.

Més seguretat i autonomia

El Lluís té el camp visual i l'agudesa visual afectats, i això l'exposa més al risc de caure. Després de provar les ulleres ha explicat que el dispositiu li ha donat més seguretat a l'hora de caminar pel carrer:

"Em sento més segur, així. Sobretot els objectes que veig més borrosos me'ls assenyala i jo ja sé que els he de tenir en compte o que he de vigilar amb aquest forat que hi ha a terra."

Alguns estudis recents apunten que un 40% de les persones amb discapacitat visual cau almenys una vegada a l'any i el 63% d'aquestes caigudes tenen conseqüències mèdiques. Lluís Pérez, investigador del projecte i professor d'Òptica i Optometria de la UPC, explica que "aquestes caigudes no només afecten físicament aquestes persones, sinó que també contribueixen al seu aïllament social. Causen més dependència per por de tornar a caure."

"I la falta d'autonomia personal es tradueix en un cost anual de més de 15.000 euros per a les persones amb discapacitat visual."

El Lluís Fortuny, que té discapacitat visual, prova les ulleres amb un representant de l'empresa que les ha fabricat (ACN/Guillem Varela)

Tecnologia combinada

L'engranatge que fa funcionar les ulleres és una mescla de diferents tecnologies, com apunta el professor Pérez: "És una tecnologia mixta, de realitat augmentada i realitat virtual. I s'hi afegeix la intel·ligència artificial per detectar sots al carrer i altres contratemps que es poden trobar els usuaris en el seu dia a dia."

La diferència amb el servei que pot oferir un gos pigall, segons Pérez, és l'autonomia de l'usuari: "El gos pigall va esquivant els obstacles i, en canvi, amb les ulleres és el mateix pacient qui ho ha de fer amb la informació que li aporten. És una altra forma d'autonomia." Els promotors de les ulleres asseguren que no busquen un avenç tecnològic sinó crear un producte que tingui impacte social i millori la qualitat de vida i la mobilitat de les persones afectades.

Quan estaran disponibles

L'equip que les ha desenvolupat calcula que les ulleres es podrien comercialitzar a principis de l'any que ve amb un preu de venda que oscil·larà entre els 3.000 i els 6.000 euros. El setembre vinent es presentaran els resultats de l'estudi pilot que s'ha fet durant un any i mig.

Segons el responsable d'operacions de l'empresa Biel Glasses, Àlex Cabañeros, aquesta previsió de calendari és factible: "Fa anys que estem desenvolupant el producte i ara, amb les proves pilot, ja som a la fase final. A principis del 2025 volem treure les ulleres al mercat."

Una trentena de persones amb discapacitat visual han participat en les proves d'aquest projecte anomenat BCNMob, coordinat per la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa, que s'ha fet en entorns urbans reals de Barcelona.

ARXIVAT A:
Tecnologia
Anar al contingut