Protestes contra l'extrema dreta en la jornada de constitució dels ajuntaments

La concentració més nombrosa ha estat a Ripoll, on Aliança Catalana ha aconseguit l'alcaldia amb Sílvia Orriols

Jornada marcada també per les protestes contra l'extrema dreta. La constitució aquest dissabte dels ajuntaments sortits de les eleccions del 28 de maig ha estat marcada per concentracions contra les formacions d'extrema dreta Vox, Aliança Catalana i Som Identitaris (SOMI) de Josep Anglada. 

La plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme ha convocat protestes a 15 municipis on l'extrema dreta ha obtingut representació. A les darreres eleccions municipals l'extrema dreta va aconseguir 132 regidors a tot Catalunya. La gran majoria, 124, formen part de Vox, que va aconseguir 150.000 vots i té representació a 75 municipis que inclouen les quatre capitals catalanes. 

 

Ripoll

La protesta que ha aplegat més gent, més d'un centenar de persones, ha estat la de Ripoll, on Aliança Catalana, encapçalada per Sílvia Orriols, és la força més votada amb 6 regidors. Després d'incertesa fins a l'últim moment, finalment Orriols ha estat la candidata més votada i serà l'alcaldessa. Les altres formacions no han aconseguit un pacte a temps per evitar-ho, malgrat les converses dels darrers dies. 

L'oposició a Ripoll no ha aconseguit apartar l'extrema dreta de l'alcaldia (CCMA)

Els convocants davant la plaça de l'Ajuntament han assegurat que Ripoll no és "una vila d'exclusió i odi", sinó una terra "de pas i acollida", i han demanat que no es permeti l'avanç de la intolerància al municipi. Asseguren que el partit que encapçala Sílvia Orriols, i que ha guanyat les eleccions municipals amb 6 regidors, no té cap proposta per fer front als problemes de Ripoll més enllà d'escampar "l'odi i la discriminació de les persones migrades".
 

 

Santa Coloma de Gramenet

A Santa Coloma de Gramenet també hi ha hagut una protesta contra l'entrada de Vox al consistori amb dos regidors. Durant el ple que ha investit la socialista Núria Parlon com a alcaldessa, que va renovar la majoria absoluta al 28 de maig, s'ha produït un incident. En el marc d'una protesta antifeixista contra Vox, s'han llançat una pedra que ha trencat un vidre.

L'únic incident s'ha produït a Santa Coloma de Gramenet quan una pedra ha impactat la finestra de la sala de plens (CCMA)
Aquesta és la concentració a l'exterior de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (CCMA)

Reus

A Reus, on Vox ha entrat per primera vegada a l'ajuntament amb tres regidors, desenes de persones s'han concentrat a la plaça del Mercadal:

Unitat contra el Feiximse i el Racisme ha convocat també una concentració a Reus (CCMA)

Manresa

A Manresa la protesta contra la irrupció de Vox amb un regidor s'ha fet sentir dins el ple. Un grup de manifestants ha entrat fins a la sala on s'estava constituint el nou consistori amb crits de "fora feixistes dels ajuntaments", també portaven cartells i xiulets com es pot veure en aquest vídeo:

Vic

A Vic la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme s'ha manifestat davant de l'ajuntament per protestar contra el retorn de Josep Anglada, antic regidor de Plataforma per Catalunya, que aquesta vegada s'ha presentat amb una nova formació política d'extrema dreta, SOMI, i que ha obtingut dos regidors. S'ha donat el cas que Anglada, que és el regidor més gran del consistori vigatà, ha format part de la mesa d'edat juntament amb la regidora de la CUP Carla Dinarès.

 

Granollers

El mateix ha passat també a Granollers. Desenes de persones s'han concentrat a la Porxada. L'alcaldessa de la ciutat serà la socialista Alba Barnusell, que va obtenir la majoria absoluta als comicis del maig, però Vox té un regidor:


Mataró

A Mataró Vox és la tercera força a l'ajuntament, on va obtenir 4 regidors i el 12,5% dels vots. També hi ha hagut una concentració durant la celebració del ple:

Girona

A Girona, l'únic regidor de Vox a l'ajuntament, Francisco Javier Domínguez, ha presidit la mesa de la investidura de l'alcaldia per ser el regidor més gran i ha estat l'encarregat de conduir el ple, ho ha fet en castellà i ha estat xiulat pels que han seguit la investidura des de la plaça del Vi.

També s'han convocat concentracions a Mollet del Vallès, al Vallès Oriental; Cubelles i Sant Pere de Ribes, al Garraf, i Sabadell, Terrassa i Cerdanyola del Vallès, al Vallès Occidental.

En el cas de Barcelona, el ple de constitució del consistori serà aquesta tarda i també s'ha convocat una concentració antifeixista a la plaça de Sant Jaume.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut