Arrimadas, Valls i Rivera, en l'acte "40 anys de constitucionalisme" al Conservatori Liceu (EFE)
Arrimadas, Valls i Rivera, en l'acte "40 anys de constitucionalisme" al Conservatori Liceu (EFE)

Valls avisa Cs: "No hi pot haver compromisos amb cap partit populista"

Una protesta d'estudiants del Liceu ha obligat a endarrerir l'acte

Actualitzat

Albert Rivera, Manuel Valls i Inés Arrimadas han apel·lat al "patriotisme constitucionalista" per enfortir Espanya davant dels independentistes que la volen "trencar" o els populistes que en qüestionen la democràcia. Les cares més visibles de Ciutadans han participat aquest dimecres en un acte al Conservatori del Liceu per celebrar els 40 anys de la Constitució Espanyola. Tots tres han coincidit que la carta magna es pot reformar, tot i que han reclamat que s'ha de fer amb un ampli consens.

L'alcaldable independent Manuel Valls, que compta amb el suport de Ciutadans, ha avisat la formació taronja que "els partits que es diuen constitucionalistes han de plantar cara" a fenòmens com Vox, tres dies després que el partit d'extrema dreta obtingués 12 diputats al Parlament andalús i tant PP com Cs no hagin tancat la porta a fer servir aquests vots per arribar al govern:

"No hi pot haver compromisos amb cap partit populista, ni amb el nacionalisme ni el separatisme"

L'exprimer ministre francès ha alertat que, després dels resultats de diumenge, Espanya "ha sortit de l'excepció per entrar en la realitat europea". Valls considera que "el gran debat" actual és "entre els valors d'Europa, la democràcia, la igualtat entre ciutadans, davant dels populismes".

Rivera reivindica la tercera Espanya

Per la seva banda, el líder del partit, Albert Rivera, ha dit que, a Catalunya, "no només cal celebrar, sinó que cal defensar" la carta magna. Rivera, que no ha fet cap menció explícita a Vox, ha apel·lat a la moderació per evitar l'auge dels que se situen en posicions extremes i ha afirmat que els darrers esdeveniments han creat un "ambient guerracivilista polític":

"Davant la lògica imparable de la polarització, hem de ser la tercera Espanya. La que suma, la que uneix i no la que divideix, la que defensa la Llei i no etiquetes. L'Espanya que no és sectària"

El líder taronja ha apostat per una "unió de moderats" capitanejada per Cs que miri tots els ciutadans com a "compatriotes" i no com a "enemics", en funció del vot.

En la mateixa línia, Inés Arrimadas ha reclamat que qui vulgui plantejar una reforma de la Constitució, primer, "deixi el carnet del partit a casa". A més, la cap de l'oposició al Parlament ha avisat que la modificació de la llei marc no es pot fer atenent a les demandes dels nacionalistes, sinó només algú a qui "li importi el país".

Protesta d'alguns estudiants

Una cinquantena d'estudiants del Conservatori del Liceu han bloquejat l'accés al recinte just abans de l'hora d'inici prevista d'un acte de Ciutadans sobre els 40 anys de la Constitució Espanyola. Els manifestants han desplegat una pancarta que deia "Dignitat per al company Roger Español" i han cridat "Fora feixistes", "El Liceu serà sempre nostre" o "Roger Español, ni oblit ni perdó". Español, que va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma l'1-O, és alumne del Conservatori.

 

Un grup d'estudiants mostren una pancarta a l'entrada de l'acte de Ciutadans al Liceu (ACN)

ARXIVAT A:
CsAlbert RiveraInés ArrimadasConstitució espanyola
Anar al contingut