Prohibits els "matxets zombi" a Anglaterra i Gal·les arran de la campanya de l'actor Idris Elba

La nova legislació preveu penes de presó per tenir o vendre matxets i ganivets de grans dimensions en un intent de contenir l'augment de delictes i assassinats comesos amb aquestes armes
Enllaç a altres textos de l'autor

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste
Actualitzat
TEMA:
Seguretat

Uns 250 joves i adolescents van morir l'any passat a Anglaterra i Gal·les per atacs amb ganivets o matxets. Durant el 2023, aquest tipus d'armes van ser presents en més de 14.000 incidents delictius.

Per lluitar contra aquesta problemàtica, l'actor britànic Idris Elba, conegut sobretot per la seva participació a la sèrie "The wire", va fundar una organització anomenada Don't Stop Your Future. Va ser fa més de cinc anys, arran de la commoció que li va provocar la mort d'una noia per arma blanca en una estació de metro.

Arran d'aquell atac va liderar una campanya per evidenciar la gravetat de la situació. Entre les accions que ha dut a terme, destaca l'estesa de la roba plegada de totes les joves víctimes damunt la gespa de la plaça que hi ha davant del Parlament britànic.

 

La campanya d'aquest actor ha acabat desembocant en la prohibició d'aquest tipus d'armes. Així, des d'aquest dimarts és il·legal tenir-ne, fabricar-ne o vendre'n a Anglaterra i Gal·les. Idris Elba és conscient que prohibint ganivets i matxets no es resoldrà el problema, però té clar que servirà d'alguna cosa:

"Simbòlicament, estem dient al país que no es tolerarà, que ens preocupem per la vostra gent i volem trobar una manera d'erradicar aquest problema"

Idris Elba es va reunir fa uns dies amb el primer ministre per abordar el problema (Reuters)

D'aquesta mena de ganivets i matxets en diuen armes zombi perquè són les que apareixen a la majoria de sèries i pel·lícules apocalíptiques sobre morts vivents. Acostumen a tenir la fulla dentada i fan més de 20 centímetres.

La Policia Metropolitana de Londres, la MET, ha fet públic a través de les xarxes que està treballant per acabar amb la violència provocada per aquest tipus d'armes:


Com dèiem, només durant l'any passat 250 adolescents i joves van morir per culpa de la presència d'armes blanques als carrers d'Anglaterra i Gal·les. Una de les víctimes es deia Keelan Morris, tenia 22 anys i va morir d'una ganivetada a plena llum del dia i en un dels carrers més transitats de Brixton, al sud de Londres.

La seva mare no vol que cap família hagi de passar pel mateix que van viure ells. Recorda que va veure com el seu fill moria a través de les xarxes, a Snapchat i a TikTok. I lamenta que les imatges no es van retirar fins al cap d'un temps.


Previstes penes de presó

Amb la nova legislació, tenir ganivets i matxets tipus zombi serà un delicte penat amb presó. També se'n penalitzarà la venda, però comprar-ne a internet és molt senzill, com denuncia Julie Taylor, àvia d'un noi de 19 anys que també va morir en un atac amb ganivet. Va passar a Essex, a l'est d'Anglaterra, el 2020:

"És tan fàcil aconseguir ganivets... són tan fàcils de comprar com una llauna de Coca-cola en una botiga. I tot està molt malament"

Aquesta dona pensa que els responsables del país s'han d'adonar que és una situació d'emergència. I afegeix: "Això és com una guerra, estem perdent nens a causa d'aquesta guerra."

Homenatge a les tres nenes mortes aquest juliol en un atac amb arma blanca (Reuters)

Recollida voluntària de matxets

Abans de la prohibició, el govern britànic ha aplicat una mena d'amnistia adreçada als propietaris d'armes d'aquest tipus. Aquests últims dies s'han pogut entregar voluntàriament a les comissaries de tot el país, on se n'han recollit milers. Fins i tot s'han ofert recompenses econòmiques, d'uns 12 euros, per cada matxet o ganivet lliurat.

Les armes blanques s'han pogut dipositar també en contenidors mantenint l'anonimat, i s'han donat garanties que les persones que les entreguessin lliurement no serien detingudes ni processades. A partir d'aquest dimarts, però, tenir ganivets tipus zombi és un delicte que es pot arribar a castigar amb dos anys de presó.

L'objectiu de Downing Street és reduir a la meitat els delictes en una dècada. Ja hi ha hagut condemnes a cadena perpètua per a adolescents i l'impactant cas d'un nen de només 10 anys, detingut per haver agredit amb un ganivet.

 

ARXIVAT A:
Seguretat Regne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut