Camp d'arròs amb sistema de reg gota a gota
Si la collita és bona, l'any que ve s'ampliarà el nombre d'hectàrees conreades (3Cat/Laia Claret)
Catalunya migdia

Produir arròs sense inundar els camps: una pràctica que s'està provant amb èxit a Pals

Un arrossaire d'aquesta zona del Baix Empordà ha plantat mitja hectàrea d'arròs amb el sistema de reg gota a gota, que gasta menys aigua, i de moment les plantes estan creixent al mateix ritme que les inundades

Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret
Actualitzat

La imatge d'immensos camps verds inundats que ens ve al cap quan parlem de conreus d'arròs podria quedar enrere d'aquí a uns anys. En el context de sequera que vivim, la pagesia estudia maneres d'estalviar aigua. És el cas d'Albert Grassot, un arrossaire de Pals que està intentant tirar endavant mitja hectàrea d'arròs regant-la amb el sistema gota a gota. De moment, se n'està sortint.

Després de mesos de sequera i algunes restriccions, Albert Grassot va decidir fer una prova a la campanya d'enguany: de totes les hectàrees que dedica al cultiu de l'arròs, en va reservar mitja i -un cop feta la sembra- no va inundar el camp d'aigua, com es fa habitualment, sinó que hi va instal·lar un sistema de reg per degoteig

La planta rep l'aigua que necessita

Albert Grassot explica que amb el gota a gota rega la planta quan aquesta ho necessita: cada dia quan fa més calor, i cada dos o tres dies quan les temperatures no pugen massa. L'avantatge d'aquest sistema és que "la planta rep l'aigua justa perquè visqui, res més". 

Ja han passat tres mesos des de la sembra i, ara per ara, el sistema gota a gota aplicat a l'arròs sembla eficient

"Hem passat dies de molta calor i pel que fa al creixement jo no veig cap diferència amb l'arròs inundat que tinc sembrat. Està a punt de treure l'espiga."

Aquest arrossaire de Pals es mostra esperançat. Diu que, si no falla res, a finals de setembre el podran collir. Ara estan frisosos de veure "quants grans d'arròs surten per espiga".

Camps d'arròs inundat a Pals
Grassot assegura que l'arròs en sec creix igual de bé que l'inundat que es veu a la imatge (3Cat/Laia Claret)


El reg gota a gota requereix inversió

El principal avantatge d'aquest sistema respecte de la inundació de camps és evident: l'estalvi d'aigua. Ara bé, aquest productor de Pals adverteix que instal·lar el gota a gota necessita més inversió. Albert Grassot explica que només per la mitja hectàrea de prova als seus camps ha necessitat 7.000 metres de mànega de goter, que poden costar entre 300 i 320 euros.


La Universitat de Girona avala el sistema

Un estudi del Grup de Recerca, Enginyeria i Gestió del Reg de la UdG ja ha fet una prova amb aquest sistema i ha comprovat que la majoria d'arrossars s'hi adapten, com explica Gerard Arbat, un dels investigadors que ha fet la recerca. Diu, però, que no es pot estendre a totes les zones arrosseres del país:

"Hi ha àrees que tenen problemes de salinitat i en aquestes zones és necessari aplicar una dosi suplementària de reg, inundant-les, per poder rentar les sals." 

Si a finals de setembre la collita d'aquesta mitja hectàrea d'arròs regada gota a gota és bona, Albert Grassot ampliarà el nombre d'hectàrees cultivades amb aquest sistema. Ara bé, creu que l'administració hauria de tenir en compte la despesa extra que això suposa i considera que -com a mínim- els productors haurien de rebre ajudes econòmiques.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaSequeraAgriculturaMedi ambient
Anar al contingut