Les tempestes, sobre els Ports de l'Alt Maestrat
Les tempestes, sobre els Ports de l'Alt Maestrat (@Josep_Titani52)

El balanç de les tempestes, pedregades i inundacions que han escombrat Catalunya

Els aiguats i les pedregades, que han afectat diversos punts de Catalunya, han obligat a tallar algunes carreteres i a extremar les precaucions arreu del país

RedaccióActualitzat

Inundacions, esllavissades i arbres caiguts. Les tempestes d'aquest dijous han provocat diverses incidències a bona part del territori català i han continuat durant la nit.

La precipitació més copiosa s'ha registrat a Sant Salvador de Guardiola, al Bages, amb 142 litres acumulats. A Manresa n'han recollit 74 i a Ós de Balaguer, a la Noguera, 63.

El telèfon 112 ha rebut 270 trucades fins a les sis del matí de dijous per incidències relacionades amb les tempestes. Les comarques que han tingut més afectacions han estat les de la Catalunya Central, però també n'hi ha hagut a Ponent i al Pirineu.

El temporal encara no ha acabat de marxar, i les previsions apunten que aquesta tarda, al nord-est, encara poden descarregar aiguats amb certa intensitat. Protecció Civil manté en alerta el Pla Inuncat per aquest divendres.


Més de 12 hore​s de pluja que ha escombrat Catalunya

Les comarques de la Catalunya Central han estat les primeres que han rebut unes tempestes. A partir de les dues del migdia de dijous han començat a bullir els telèfons dels bombers, per incidències dels aiguats.

A la tarda, la pertorbació s'ha traslladat a les comarques de Lleida i que han acabat afectant moltes localitats d'arreu de Catalunya.

A Vic, cap a les onze de la nit, els forts aiguats han provocat la caiguda d'arbres a diversos carrers, alguns sobre vehicles estacionats.

Un arbre caigut sobre un cotxe al Passeig de la Generalitat de Vic
Un arbre caigut sobre un cotxe al passeig de la Generalitat de Vic (CCMA / Marc Güell)


Cap a la mateixa hora, en aquest cas a Barcelona, la pluja ha obligat a suspendre a mitja funció l'espectacle inaugural del Festival Grec "The Pulse".

La companyia australiana de circ Gravity & Other Myths i el Cor de Noies de l'Orfeó Català només han pogut interpretar una part del muntatge, ja que després d'una estona les condicions climatològiques han fet impossible la realització de la resta.

Diverses persones del públic amb paraigua en la sessió inaugural del Grec
Diverses persones del públic amb paraigua en la sessió inaugural del Grec (ACN/Eli Don)

A Masquefa, la caiguda d'un arbre a l'estació ha provocat alteracions en la circulació de trens a les línies R6 i R60 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La incidència ha afectat els dos primers trens del matí, que han hagut d'interrompre el seu trajecte. Pocs minuts després de dos quarts de vuit del matí ja ha quedat resolta.
 

Els aiguats inunden Ponent

Algunes vies de les comarques de Lleida, com l'N-230 al seu pas pel pantà d'Escales, s'han vist afectades pels forts aiguats i la calamarsa.

Els xàfecs intensos han inundat diverses localitats de les comarques de Lleida, com Linyola o la Pobla de Segur, on els bombers han actuat per la caiguda d'un mur.

Els xàfecs intensos han afectat localitats de les comarques de Lleida, com La Pobla de Segur, on la pluja ha fet caure un mur
Els xàfecs intensos han fet caure un mur a la Pobla de Segur (CCMA)

El cos, que ha rebut 12 avisos per incidències derivades de les tempestes, també ha traslladat efectius a Aitona, Tremp i Balaguer, on hi ha hagut inundacions.


Les tempestes descarreguen amb força al Bages

Durant la tarda, les incidències s'han concentrat al Bages. Els aiguats, que afectaran la meitat nord de Catalunya durant la pròxima matinada, han provocat el tall diverses carreteres i retards en alguns serveis ferroviaris.


El Servei Català de Trànsit ha informat que la C-37 a Sant Salvador de Guardiola quedava tallada perquè hi ha hagut una esllavissada. L'incident ha provocat que nombroses pedres quedessin al mig de la calçada obstaculitzant la circulació, i això ha obligat a tallar la circulació en aquell punt en tots dos sentits.

Trànsit també ha informat que ja ha reobert la C-55 a Castellgalí, tallada durant gairebé dues hores per inundacions.

A Sant Vicenç de Castellet, alguns usuaris han gravat com un vehicle baixava empès pel corrent a la riera de Castellet. Els Bombers han confirmat que no hi anava ningú mitjançant un equip de submarinistes del GRAE, que han anat fins al lloc per comprovar-ho. Els Mossos han localitzat el propietari del vehicle sa i estalvi.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, els xàfecs intensos han deixat una acumulació d'aigua, fins avui a les 18 hores, de 126 litres per metre quadrat a Sant Salvador de Guardiola, 60 a Vacarisses o 47 a Rellinars.

El 112 ha rebut fins a 175 trucades d'emergència i els Bombers fins a 107 avisos per serveis relacionats amb els aiguats.
 

Incidents a la Catalunya Central

Les primeres pedregades de la tarda s'han registrat a Manresa i a Sabadell. Molts usuaris han compartit imatges a les xarxes socials.

El Servei a la Natura de Castellar del Vallès ha actuat a Sant Feliu del Racó i ha retirat del mig de la calçada diverses pedres després que hagi cedit el mur d'un jardí d'una casa.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha alertat que els intensos xàfecs a la zona del Bages i a les dues comarques del Vallès està fent incrementar el cabal dels rius, i el Llobregat, per exemple, a Castellbell i el Vilar, baixa amb un cabal de 113 metres cúbics per segon.

Alerta per la previsió de tempestes, pedra i fort vent fins a la tarda

Protecció Civil manté activat en fase d'alerta el Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya, l'Inuncat. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu pluges intenses fins aquest divendres a la tarda a gran part del territori, sobretot a la meitat nord del país.

Protecció Civil recorda que cal extremar la precaució en zones properes a rius, rieres i torrents que es puguin inundar. S'aconsella no acostar-s'hi i no creuar-los en cas de pluja abundant o inundació.

A més, l'organisme recomana "molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per aquest episodi" i també "en activitats a l'aire lliure".

"En cas de pluja intensa, cal allunyar-se de punts baixos, guals i zones inundables, i s'ha d'evitar aparcar el vehicle a rieres o punts subterranis inundables."

Per la seva banda, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha intensificat la vigilància i recorda "la possibilitat que es produeixin crescudes sobtades en barrancs i afluents de petita entitat en aquells punts on hi hagi tempestes intenses".

L'Agència Catalana de l'Aigua ha informat que està fent un seguiment de l'episodi de pluges per la possibilitat de crescudes sobtades de les lleres.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut