Illa i Collboni reunits a Palau
Illa i Collboni reunits a Palau

Primera trobada entre Illa i Collboni, amb el decret sobre pisos turístics sobre la taula

El president i l'alcalde de Barcelona s'han emplaçat a una reunió institucional el 4 de setembre, en què abordaran l'habitatge, la seguretat, el transport públic i el pla de barris

RedaccióActualitzat

Primera trobada entre el nou president de la Generalitat, Salvador Illa, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

En la reunió, que ha tingut lloc aquest divendres al matí al Palau, Collboni ha posat sobre la taula mantenir el decret aprovat per l'executiu de Pere Aragonès per frenar els pisos turístics. L'alcalde necessita aquest aval per tirar endavant la seva promesa d'eliminar en quatre anys 10.000 pisos turístics a la ciutat.

L'accés a l'habitatge és un dels principals problemes de la ciutat, on el preu del  lloguer ha pujat un 60% l'última dècada. Per això, Collboni vol que els pisos turístics cessin l'activitat i passin a formar part del parc d'habitatges residencials de la ciutat. 

El decret aprovat, l'any passat, per la Generalitat per regular els pisos turístics els permetia seguir funcionant, però els obligava a obtenir una llicència que calia renovar al cap de 5 anys. L'Ajuntament de Barcelona no els la renovarà.

El consistori, en paral·lel, vol construir 5.000 habitatges més, així que el 2029 s'haurien incorporat un total de 15.000 noves llars residencials a l'oferta de la capital.

També ha posat altres temes sobre la taula, com la modificació de la taxa turística, la limitació dels creuers o la construcció de pisos socials a Barcelona, que es va aturar després que no tiressin endavant els pressupostos del 2024.

Illa i Collboni al Palau abans de començar la reunió
Illa i Collboni al Palau abans de començar la reunió (ACN/Arnau Martínez/Maria Pratdesaba)

Escenificació del domini socialista a Sant Jaume

Illa, en lloc de rebre l'alcalde a les portes del Palau, com es fa en aquest tipus de trobades, ha sortit a buscar-lo al mig de la plaça de Sant Jaume, en una escenificació de la bona sintonia entre les dues institucions en aquesta nova etapa política amb els socialistes a banda i banda de la plaça, fet que no passava des del govern tripartit.

 

A les fotografies de la trobada s'hi ha pogut veure, a més de la bandera europea i la senyera, la bandera espanyola, en un signe de "normalitat institucional", segons han assenyalat a EFE fonts de la Generalitat. Tanmateix, la bandera espanyola no va ser present en la reunió en l'última etapa amb president i alcalde socialistes, amb José Montilla i Jordi Hereu al capdavant de les institucions.

 Aquesta primera reunió pública entre el màxim responsable de govern i del consistori ha estat una primera presa de contacte abans de la trobada institucional que tindrà lloc el 4 de setembre, en què abordaran prioritàriament l'accés a l'habitatge, la seguretat, el transport públic i la qualitat de vida als barris.

Illa i Collboni, companys de files al PSC, han remarcat la "relació de confiança" que mantenen i la seva voluntat compartida d'abordar els assumptes que identifiquen com a prioritaris amb la major "celeritat" possible, pendents de la reunió de la Comissió Mixta Generalitat-Ajuntament que es farà en els pròxims mesos. 

  

 

ARXIVAT A:
TurismeGeneralitat de CatalunyaAjuntament de Barcelona
Anar al contingut