Primer feiner amb productes bàsics d'alimentació sense IVA en supermercats i botigues

Les organitzacions de consumidors temen que les grans distribuïdores absorbeixin la rebaixa, i els compradors diuen que no es nota gaire
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Alimentació

Primer dia laborable amb nous preus als supermercats i a tot arreu on venguin aliments. A partir d'aquest dilluns hi ha molts productes que o no tenen IVA o en tenen menys. Això hauria de fer baixar el preu de la cistella de la compra.

El preu del pa, la llet, els ous, la fruita, la verdura, els llegums i els cereals ha deixat d'estar gravat amb un IVA superreduït del 4%. L'altra gran rebaixa l'han tingut aliments com l'oli i la pasta, que han passat del 10% d'IVA al 5. Aquesta és la mesura més destacada del paquet anticrisi que va aprovar el Consell de Ministres dimarts passat.

En molts comerços, aquest dilluns els clients de grans superfícies ja s'han topat amb un cartell a l'entrada que anunciava una mesura que afecta centenars de referències.


Detall d'un tiquet del Bon Preu on aquest dilluns ja apareix el resum dels productes amb l'IVA al 0 i al 5% (ACN/Laura Busquets)

D'aquesta manera, des de l'1 de gener els anomenats aliments de primera necessitat han passat a costar un 4% menys, malgrat que no deixen d'estar subjectes als augments propis de cada aliment i cada marca. Les associacions de consumidors, com l'OCU, adverteixen que hi estaran a sobre i ho vigilaran de prop per evitar que la rebaixa no es perdi pel camí.

La rebaixa de l'IVA en l'alimentació és una mesura temporal. En principi s'allargarà 6 mesos. D'entrada es revisarà al març i es mantindrà fins al 30 de juny, sempre que els preus no estiguin per sota del 5,5%.

La patronal dels supermercats lamenta que no s'hagi incorporat també la carn i el peix. Amb tot, insisteixen que ajudarà a compensar els increments de preus que s'estan aplicant per l'augment de costos al sector.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut