Preus desiguals i excés de burocràcia, les traves dels alumnes de català a les EOI

Els alumnes de català de l'Escola Oficial d'Idiomes passen de pagar 100 euros pel nivell A2 a abonar-ne 300 pel B1, a causa d'una anomalia normativa
Redacció
TEMA:
Català

En un context de retrocés de l'ús social del català, voler aprendre la llengua no sempre és senzill. A les queixes per la falta de places que ofereix el Consorci de Normalització Lingüística, s'hi afegeix el malestar pel que passa a les escoles oficials d'idiomes. El problema aquí no són només les places, sinó també el fet que cada curs té un preu diferent per una anomalia administrativa.

El sindicat USTEC denuncia un excés de burocràcia i preus molt desiguals entre els diferents nivells en els cursos oficials de català de les Escoles Oficials d'Idiomes. El motiu és una anomalia en la normativa que ho regula i que no s'ha corregit.

Un exemple clar és el que passa amb els alumnes del nivell A2. Aquest curs costa 100 euros; però, si passen de nivell, el curs vinent hauran de pagar el triple. La directora de l'EOI Drassanes, Joana Álvarez, explica que tot plegat es deu a una anomalia en la normativa que regula els preus:

"Els cursos A1 i A2 i C1 i C2 són preus públics i, per tant, depenen del Departament d'Educació, i, en canvi, B1 i B2 són taxes i depenen d'un acord de govern. [Els alumnes] no ho acaben d'entendre, perquè és la mateixa institució pública que fa diferenciació de preus."


Falta de places i complicacions en les inscripcions

També denuncien falta de places, sobretot als cursos inicials, i fer més simple un procés d'inscripció que requereix molts passos i un mínim domini de la llengua.

El sindicat USTEC fa anys que ho denuncia i aquest dilluns s'han mobilitzat per reclamar l'equiparació de preus. Ho explica així la coordinadora EOI del sindicat USTEC, Aduna Olaizola Galardi:

"ERC ens va dir que aquesta mesura es faria efectiva. En estar supeditat a l'aprovació dels pressupostos, s'ha quedat en un calaix i per això volem demanar a la conselleria una cosa que ja estava pràcticament en camí d'executar-se."

Unes reivindicacions que se sumen a la queixa per la falta generalitzada de places als cursos de català en un moment de creixement de la demanda mentre continua retrocedint l'ús social de la llengua.

USTEC reclama que el català sigui gratuït a tots els nivells

Des del sindicat del sector educatiu reclamen que l'ensenyament de català sigui gratuït a tots els nivells i denuncien la falta de places i professorat. Alerten que la falta de difusió pel que fa a l'oferta d'ensenyament de català i els preus, no "gaire atractius", desincentiven l'aprenentatge de la llengua.

En aquest sentit, la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, denuncia que "no hi ha una política que defensi la promoció, aprenentatge i oferta de llengües minoritzades a les EOI arreu del país".

D'altra banda, USTEC demana que se suprimeixi la penalització per repetir curs a les escoles oficials d'idiomes, s'equiparin els preus públics i les taxes i es recuperin les 120 hores lectives anuals, entre altres.

 

ARXIVAT A:
Educació Català
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut