La ciutat Chichén Itzá és considerada patrimoni de la humanitat i una de les set meravelles del món modern (Flickr/Kyle Simourd)

"Presó! Sacrifici!": una multitud increpa una dona per pujar en un temple maia de Mèxic

Està prohibit accedir al Kukulkan i fer-ho pot comportar una multa de fins a 100.000 pesos mexicans, depenent dels danys causats a l'estructura

Actualitzat

Desenes de persones van escridassar i, fins i tot, estirar els cabells a una dona que havia pujat sense permís les escales del temple de Kukulkan, a l'estat mexicà de Yucatán, aquest diumenge.

La piràmide, també coneguda com "el Castillo", es troba a la llegendària ciutat maia de Chichén Itzá, al sud-est de Mèxic. Des de fa més de 10 anys està prohibit accedir-hi pels danys materials que es poden causar en aquesta joia arqueològica.

Tot i això, la dona va accedir-hi, va pujar les 91 escales d'una de les quatre cares d'aquest monument i, fins i tot, es va posar a ballar. Mentre ho feia, una multitud de persones --tant autòctones com turistes--, la insultaven i cridaven frases com "que la tanquin", "presó, presó" o "sacrifici, sacrifici".

"Aquesta dona no respecta les regles", s'escolta en els vídeos compartits a les xarxes socials:


Un guàrdia de seguretat va haver de pujar fins on era la dona per demanar-li que baixés del monument.

Un cop a terra, l'aglomeració de gent enfadada se li va tirar a sobre, tot insultant-la, tirant-li aigua i, inclús, estirant-li dels cabells:


Aquesta zona arqueològica és considerada patrimoni de la humanitat per la UNESCO des del 1988 i una de les set meravelles del món modern, des del 2007.

L'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH) va prohibir l'accés al temple l'any 2008, instal·lant-hi un perímetre de seguretat al voltant. Les multes per saltar-se aquesta norma van des dels 50.000 (uns 2.500 euros) als 100.000 pesos mexicans (uns 5.000 euros), depenent dels danys causats a l'estructura. 

De moment, les autoritats de l'INAH encara no han informat de quines seran les sancions o les penes que li aplicaran, d'acord amb l'article VI de la llei federal sobre monuments i zones arqueològiques, artístiques i històriques del govern mexicà. 

ARXIVAT A:
ArqueologiaMèxic
Anar al contingut