Preocupació pels incendis en cotxes: 26 vehicles cremats en 10 dies al Barcelonès

Cada any cremen més de 4.000 contenidors a Catalunya i, en molts casos, aquests incendis s'estenen als cotxes estacionats

Segons els Bombers de la Generalitat de Catalunya, cada any cremen més de 4.000 contenidors a Catalunya. Uns focs que sovint s'estenen als vehicles estacionats al voltant. En els últims dies el fenomen s'ha notat especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona, amb 26 vehicles cremats des del 25 d'agost: 14 a Badalona, 9 a l'Hospitalet de Llobregat i 3 a Sant Adrià de Besòs.

La nit amb més focs va ser la del 26 d'agost, amb 11 incendis que van afectar 6 vehicles i mobiliari urbà a Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet. Tot i això, els danys més importants en una sola nit s'han registrat a l'Hospitalet, amb 8 vehicles calcinats el 31 d'agost.

Entre els afectats hi ha el cas d'Antoni Egea, un veí de Badalona a qui un dels focs va cremar parcialment la furgoneta amb què treballa. "Ara estic amb l'assegurança i la denúncia amb els Mossos, i a veure si es pot arreglar", apunta.

"Indigna perquè al final sempre paguem els mateixos pel vandalisme d'algunes persones. Com a mínim, de danys personals no se n'han produït."

Malgrat que els contenidors estan fets d'un polietilè amb elements que els fan més resistents a la calor que la resta de plàstics, al final els focs sempre els acaben calcinant.

Daniel Garcés, sergent de Bombers de la Generalitat i responsable d'incendis estructurals, explica que davant d'aquests incendis els riscos són dos: "Un és la temperatura, que fa que l'incendi es propagui horitzontalment cap a les façanes i horitzontalment cap als vehicles i altres contenidors, i l'altre és el fum, que pot afectar les persones i els animals".

Per la seva part, Antonio del Río, secretari general d'UGT de Bombers de la Generalitat i sergent d'aquest cos, afegeix:

"Poden arribar a temperatures de fins als 1.000 graus, amb flames d'una alçada de 20 metres."

 

Mil contenidors cremats en cinc anys a Badalona

Una de les ciutats que denuncia la crema de contenidors és Badalona, on la Guàrdia Urbana xifra en un miler els contenidors cremats entre els anys 2019 i 2023. Una pèrdua que, per al consistori, es tradueix en més de 1.000 euros per contenidor.

"1.000 euros de comprar-ho, però també el procediment, el temps que tardem a reposar-ho", argumenta el tinent d'alcaldia de Territori i Sostenibilitat de Badalona, Daniel Gracia, que denuncia la impunitat amb què actuen alguns autors:

"A banda dels actes vandàlics puntuals, hi ha gent que de forma organitzada crema contenidors. De fet, l'any passat la Guàrdia Urbana de Badalona va detenir una persona cremant un contenidor i l'endemà el van tornar a detenir per cremar-ne un altre."

Els Mossos d'Esquadra han obert diverses investigacions pels incendis en contenidors i vehicles dels darrers dies. També s'han posat en marxa dispositius preventius per aturar els responsables, tot i que de moment encara no s'ha fet cap detenció.

Els Bombers de la Generalitat recorden que davant d'aquestes situacions s'ha de trucar al 112 al més aviat possible i que s'ha d'evitar el contacte amb el fum.

 

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut