Alemanya calcula que fins a quatre milions de persones consumeixen cànnabis dins el seu territori

Preocupació a Ciutat Vella per la presència de captadors de clubs cannàbics

Famílies i una escola del barri Gòtic denuncien que els infants han de conviure cada dia amb l'olor de la marihuana

Gemma AragallActualitzat

"Cannabis Coffee Shop" o "Cannabis Club" és el reclam que van repetint algunes persones a la Rambla i als carrers del voltant. El seu objectiu és captar clients --de forma il·legal-- per a aquests locals. S'adrecen sobretot als turistes, però no només. Veïns del barri, com l'Eva Vila, denuncien que cada cop n'hi ha més.

"Em vaig trobar el meu fill, quan tenia 5 o 6 anys, cantant 'cannabis coffee shop, cannabis coffee shop'. I li vaig dir: 'Però escolta, fill, què cantes?'. Fins i tot el perfum de la marihuana per a ells és l'olor del barri. Hi ha alguna cosa que no està anant bé."

Des de l'Associació Amics de la Rambla expliquen com han anat proliferant: "Abans començaven a les tardes, després a mig matí, i ara te'n pots trobar fàcilment un o dos cada 200 metres. Podem tenir 8 o 10 captadors només a la Rambla".

Però l'Eva explica que també se'ls troben a sotade casa, a les entrades de comerços, a les cantonades i a prop d'escoles. Durant la nit, sobretot, però també durant el dia.

Un exemple clar: a la Rambla, un captador atura una parella italiana. Ells li pregunten si s'han d'esperar o si l'han d'acompanyar, però el noi els fa senyals perquè el segueixin. Una activitat, la dels captadors o punters --com els anomena la Guàrdia Urbana-- que és del tot il·legal perquè les associacions cannàbiques no poden atreure clients a la via pública.

Segons la GUB, els agents uniformats fan una tasca dissuasiva, però també hi actua el grup de delinqüència urbana, que detecta aquestes persones per poder-les detenir. El portaveu, Jordi Oliveras, diu que aquesta activitat està vinculada a l'augment del turisme.

"Els diuen que aquest consum i aquesta compra de substàncies estupefaents és legal a Barcelona, quan, evidentment, és il·legal. I en molts casos els turistes hi van enganyats i segueixen els punters fins al local on els poden subministrar aquesta substància de forma il·legal."

Preocupació a Ciutat Vella per la presència de captadors de clubs cannàbics (TV3)

Aquests clubs actualment no tenen cap empara legal i no poden promoure el consum de cànnabis. Des de la Federació d'Associacions Cannàbiques de Catalunya asseguren que expulsen els clubs on detecten aquesta pràctica i ho denuncien a la policia. Però només representen una seixantena d'associacions, quan només a Barcelona n'hi havia unes dues-centes fa dos anys.

A més a més, els veïns veuen com al barri s'hi consumeixen altres substàncies i miren, com la Marta Serra, d'evitar que els infants vagin o tornin sols de l'escola.

"Jo a la meva filla no la deixo ni anar a comprar el pa sola, perquè em fa por. Si ells veuen una cosa cada dia i la normalitzen, no ho veuen dolent".

Precisament una responsable del centre educatiu explica que, sovint, quan obren les finestres, els entra l'olor de la marihuana, fins i tot a les aules d'infantil. A l'Eva li sap greu que els seus fills "no tinguin una infància normal" perquè no poden jugar a les places envoltats, diu, de captadors de clubs cannàbics.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
DroguesCànnabis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut