PP i Vox imposen el castellà als escrits del Parlament balear per primer cop en 30 anys

Segons l'oposició, la iniciativa aprovada a petició de l'extrema dreta crea un conflicte on no n'hi havia

Actualitzat

La mesa del Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquest dimecres l'acord impulsat pel president de la cambra, Gabriel Le Senne, de Vox, per imposar el bilingüisme a la institució.

Amb aquest acord, impulsat per l'extrema dreta i amb el suport del PP, a la comunicació oficial del Parlament, incloent-hi la pàgina web i les publicacions a les xarxes socials, s'hi afegirà el castellà. Feia 30 anys que tota la comunicació es feia íntegrament en català.

L'extrema dreta s'ha mostrat eufòrica i assegura que es tracta d'un dret recollit a la Constitució espanyola, l'Estatut d'Autonomia i al mateix Reglament del Parlament. L'oposició, per contra, diu que va en contra de la llei de normalització lingüística i acusen el PP d'agenollar-se davant de Vox.

El president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne, de Vox (Vox Balears)
El president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne, de Vox (Vox Balears)

Josep Castells, portaveu de Més per Menorca denuncia que amb aquesta decisió es "trenquen consensos molt antics en aquesta comunitat autònoma i que pensàvem que no ens hi hauríem de trobar".

Directament de mesura "il·legal" l'ha qualificat Lluís Apesteguia, portaveu de Més per Mallorca, que assegura que el Parlament ha tornat a viure una "nova cacicada de Vox".

Ara mateix, al Parlament Balear la llengua oficial és el català, que coexisteix amb el castellà; és per això que l'oposició acusa Le Senne de crear un conflicte on no n'hi havia i de fer-ho per motius polítics.

Des de la plana cultural també s'han posat les mans al cap i asseguren que no es quedaran de braços plegats.

 

Una proposta presentada des de la corda fluixa

El 6 de febrer passat el president del Parlament va registrar a la cambra l'escrit, aprovat aquest dimecres, per "impulsar el bilingüisme". Ho va fer dies després de la crisi interna de Vox a les Illes. Le Senne va ser expulsat del grup de Vox a la cambra, per "circumstàncies internes" i "per aconseguir la millor organització possible i la millor unitat possible".

Le Senne, però, no ha estat finalment expulsat després que l'informe dels lletrats de la cambra la va invalidar en considerar-la irregular per defectes de forma.

ARXIVAT A:
Català Illes Balears
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut