Un retrat de Miguel Hernández presideix l'entrada de la seva casa museu al poble on va néixer, Oriola (Regidoria Cultura d'0riola)

PP i Vox d'Oriola no volen anul·lar la condemna franquista al poeta Miguel Hernández

Va néixer en aquest poble d'Alacant, i una moció en suport a l'anul·lació que vol fer el govern espanyol no ha prosperat pels vots en contra de dreta i extrema dreta
TEMA:
Memòria històrica

La majoria de PP i Vox a l'Ajuntament d'Oriola, al Baix Segura, ha impedit aquest dijous que s'aprovés una moció de suport a l'anul·lació dels processos judicials franquistes que van condemnar el poeta Miguel Hernández, fill de la població.

Això ha indignat molts veïns que havien assistit al ple municipal, que han marxat en protesta per la negativa d'aquests partits a aprovar la moció presentada pel Partit Socialista del País Valencià, el PSPV.

El resultat de la votació ha estat de 14 vots en contra, els 10 del PP i els 4 de Vox, i 11 a favor, els 6 del PSPV, els 3 de Ciutadans i els dos de Canviem Oriola.


Proposta alternativa descontextualitzada del PP

Als regidors de dreta i extrema dreta no els ha agradat que la moció digués que Hernández "va ser un ferm defensor de la II República i de les llibertats que aquesta representava".

Per això el PP ha proposat un text alternatiu en el qual no s'esmenta la II República, la Guerra Civil ni la dictadura franquista, una proposta "sana" i "neta d'un caire polític innecessari", segons el regidor del PP Vicente Pina.

Per la seva banda el regidor de Vox Gonzalo Montoya ha dit que votaven en contra de la moció socialista perquè l'estil en què estava escrita "només afavoreix la rancúnia entre espanyols".

La moció, basada en una campanya de la família i d'una associació, donava suport a la intenció del govern espanyol d'anul·lar els processos judicials amb els quals van condemnar Hernández.

Aquesta anul·lació, feta d'acord amb la llei de memòria democràtica, està previst que es formalitzi a finals d'octubre, i el desig de la família era que s'escenifiqués a Oriola mateix, cosa que ara serà difícil.


Condemnat per donar suport a la II República

Miguel Hernández va ser condemnat a mort el març del 1940, en plena dictadura franquista, una pena que es va commutar per una altra de 30 anys de presó, i va morir de tuberculosi dos anys després a la presó d'Alacant.

Joan Pàmies, en nom dels descendents i de l'associació Amics de Miguel Hernández, ha dit que considera que cal anul·lar els processos perquè es van fer sense garanties i amb motivacions polítiques

"En primer lloc, no és correcte que el condemnin a mort per defensar la II República, que és el que ha escollit el poble, tampoc és correcte que el condemnin a mort per escriure. Aquest judici cal anul·lar-lo, cal eliminar-lo perquè no va ser correcte."

Per la seva banda, l'alcalde d'Oriola, José Vegara, s'ha queixat que l'oposició no hagi donat suport a la seva proposta, i ha afegit que s'hauria pogut aprovar, fins i tot per unanimitat:

"No ens afegim a la moció del PSPV perquè és una moció que es deriva d'una declaració institucional imposada. Nosaltres hem escrit un text en el qual Vox hauria entrat."

Pàmies ha criticat el text alternatiu, afirmant que la intenció era donar suport a l'anul·lació dels processos i les condemnes, però sense dir per què s'anul·len.

Mocions similars a la presentada del PSPV s'han presentat als Ajuntaments d'Elx i d'Alacant, on, donada la majoria que hi ha, tot fa preveure que el resultat serà també similar al que hi ha hagut aquest dijous a Oriola.

ARXIVAT A:
PP Memòria històrica País Valencià Vox
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut