Portar un ganivet o una navalla en ambients d'oci: "No són conscients de les conseqüències"

Experts alerten que dur un ganivet és una tendència creixent en ambients d'oci i que no hi ha consciència sobre el risc d'aquestes armes

Marta MartorellActualitzat

Els delictes amb arma blanca han augmentat a Catalunya, cosa que demostren les dades dels Mossos d'Esquadra i també constata la Fiscalia General de l'Estat. En els darrers dos anys ha fet constar en la seva memòria anual la preocupació per l'augment d'incidents amb aquests tipus d'armes en ambients d'oci.

La doctora i directora de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, Montserrat Iglesias-Lucía, afirma que això s'explica per "la cultura de la violència" d'alguns col·lectius de joves, que entenen "l'arma blanca com una senya d'identitat i la porten per reafirmar el seu rol dins un grup social". Aquest fet provoca que, segons Iglesias, hi hagi persones que agafin un ganivet per protegir-se.

Els experts creuen que hi ha poca consciència sobre el risc de les armes blanques i les conseqüències que hi pot haver si s'utilitzen (CCMA)

Iglesias-Lucía identifica tres situacions: "Aquesta sensació d'inseguretat que té la persona fa que busqui un mecanisme de defensa, o bé perquè no confiï en les institucions, o bé perquè tingui por de les conseqüències de ser atacat, o bé perquè el seu mateix entorn ja té aquesta familiarització amb la violència."

El preocupant, segons l'experta en seguretat, és la poca consciència sobre el risc de les armes blanques i les conseqüències que se'n poden derivar si s'utilitzen.

"Se senten atrets i no són conscients de les conseqüències"

"Per això, una de les mesures que s'implementen són les campanyes de divulgació [...] perquè sàpiguen que l'arma blanca no és una joguina i que pot matar", explica la doctora.

Els Mossos reforçaran els controls en llocs amb gran concentració de persones, com zones de concerts o als voltants de les discoteques (CCMA)

Mesures de prevenció

A finals de la setmana que ve, els Mossos d'Esquadra desplegaran un pla específic contra la presència d'armes blanques al carrer. El dispositiu, que substitueix el pla Daga que han dut a terme des de l'any passat, comportarà més controls al carrer i multes més elevades.

La comissària en cap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, Montserrat Estruch, ha explicat que ja tenen localitzats els punts on reforçaran els controls. Bàsicament, es faran en llocs amb "grans concentracions de persones, com ara zones de concerts o als voltants de les discoteques".

La doctora experta en seguretat Montserrat Iglesias-Lucía assenyala, però, que cal fer prevenció més enllà de l'àmbit policial i aposta per "fer debats i impulsar la conscienciació en l'entorn juvenil" a través de l'escola o els mediadors comunitaris. També proposa impulsar campanyes de divulgació "perquè la problemàtica afecta també altres perfils de població".

La policia requisarà armes blanques de menys d'11 centímetres quan no estigui justificada la seva tinença (CCMA)

Prohibits els ganivets

El reglament d'armes blanques prohibeix les que mesuren més d'11 centímetres. La policia, però, també requisarà les que fan menys d'11 centímetres quan no estigui justificada la seva tinença.

En aquest sentit, Iglesias-Lucía denuncia que "socialment s'està estenent la creença que podem portar armes blanques al carrer".

"Quina és la norma? Que està prohibit portar armes blanques a la via publica. En canvi, s'ha construït la creença social que està permès."

(CCMA)
ARXIVAT A:
PolicialOci nocturn
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut