Fresc a l'Escola dels Gladiadors
Fresc a l'Escola dels Gladiadors
Pompeia

Pompeia mostra als turistes com es restaura l'Escola dels Gladiadors

Arqueòlegs i restauradors treballen en la seva recuperació i conservació després del seu ensorrament, el 2010

RedaccióActualitzat

El jaciment arqueològic de Pompeia ha reobert al públic l'Escola dels Gladiadors perquè els visitants puguin apreciar la restauració que hi fan els experts que hi treballen després del seu ensorrament, el 2010.

Seran els especialistes que s'ocupen de la restauració d'aquest espai els que s'encarregueran cada dijous de mostrar als visitants els progressos en la seva recuperació, han informat fonts del mateix jaciment.

 

 

La "Schola Armaturarum" o "Escola dels gladiadors" era probablement l'edifici d'una associació militar que, com tot el jaciment, va quedar sepultat per la violenta erupció del Vesuvi de l'any 79 dC. La ciutat va quedar enterrada fins que va sortir a la llum en una excavació feta entre els anys 1915 i 1916.

 

Descoberta una "petita Pompeia" al sud de França

 

La seva funció militar pot deduir-se per la temàtica d'alguns frescos i la decoració en general, així com per les armes que es van trobar al seu interior. Els últims descobriments semblen confirmar aquesta hipòtesi.

A la part posterior de l'edifici s'ha localitzat una habitació de servei on es custodiaven àmfores amb oli, bon vi i salses de peix procedents d'Espanya, Creta o Sicília. Eren productes de qualitat que solien servir-se en grans ocasions.

 

 

Ja va ser destruïda durant la Segona Guerra Mundial

Aquesta joia arqueològica va patir els bombardejos dels aliats durant la Segona Guerra Mundial fins a quedar pràcticament destruïda el 1943. Aleshores va perdre la seva part superior i bona part de la seva rica decoració.

Un any més tard es va procedir a una reconstrucció integral de les seves parets, de fins a nou metres d'altura, i es va construir un sostre de ciment armat. L'any 2010, aquest pesant sostre es va enfonsar, cosa que va causar una gran polèmica pel mal estat de conservació del lloc, amb continus ensorraments.

 

Els famosos "Amants de Pompeia" eren dos homes

 

La Fiscalia italiana no va identificar responsabilitats i va considerar "probable" que l'enfonsament fos per diverses causes com les continuades pluges que hi va haver, el pes excessiu del sostre i la poca cura de l'àrea.

 

 

El 2016 van començar els treballs de restauració per assegurar l'estructura actual de l'edifici i les seves decoracions. Se'n van estabilitzar els murs, i se'n van netejar i restaurar els delicats frescos, entre altres tasques.

El director general del Parc Arqueològic de Pompeia, Massimo Osanna, va celebrar la millora del jaciment:

"Des de l'ensorrament del 2010 es va prendre consciència de la fragilitat de Pompeia i de la necessitat d'implementar un procés de conservació no només amb intervencions extraordinàries i esporàdiques, sinó sobretot amb una atenció quotidiana".

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut