L'ultradretà Andrzej Duda i la seva dona (Reuters)
L'ultradretà Andrzej Duda i la seva dona (Reuters)
Varsòvia

Polònia desafia la UE amb la designació de nous jutges del Suprem afins al poder

La mesura provoca protestes davant del Tribunal Suprem contra una decisió que posa en dubte la separació de poders

RedaccióActualitzat

Varsòvia continua desafiant Brussel·les. El govern d'Andrzej Duda ha nomenat 27 nous jutges del Tribunal Suprem, tot i l'oposició frontal de la justícia de la Unió Europea.

La reforma judicial aprovada pel govern polonès, contrària a les directrius europees, rebaixa l'edat de jubilació dels jutges -de 70 a 65 anys- i això provocarà, segons l'oposició, que s'incorporin jutges afins al partit de govern, l'ultranacionalista Llei i Justícia.

 

 

Aquest matí hi ha hagut una concentració davant la seu del Tribunal Suprem contra la decisió del govern polonès. Els manifestants, convocats per diverses organitzacions cíviques i pels partits de l'oposició liberal, portaven cartells on es demanava la defensa de la Constitució del país.

La reforma judicial polonesa estava pendent del pronunciament del Tribunal Europeu de Justícia, però l'executiu de Duda ha tirat pel dret sense fer cas de la decisió de la UE. El tribunal europeu ha de determinar si aquesta reforma viola els valors comunitaris d'independència judicial i separació de poders, com ha denunciat l'oposició liberal, que té el suport de la Comissió Europea.

Un assessor d'Andrzej Duda s'ha limitat a dir que els canvis de magistrats al Tribunal Suprem els ha fet el president "pel bé públic".

 

Notícia relacionada: "La presidenta del Suprem de Polònia, crítica amb el govern, es nega a jubilar-se"

 

Anar al contingut