L'alcalde Jaume Collboni presenta el polèmic cartell de la Mercè 2024
L'alcalde Jaume Collboni presenta el polèmic cartell de la Mercè 2024 (Ajuntament de Barcelona)

Polèmica pel cartell de la Mercè 2024: el comparen amb una pel·lícula de terror

Les xarxes socials s'omplen de crítiques contra la proposta d'enguany per la festa major de Barcelona, a càrrec de la productora CANADA

RedaccióActualitzat

Com cada any per aquestes dates, l'Ajuntament de Barcelona ha presentat el cartell de les festes de la Mercè. Una proposta a càrrec de la productora barcelonina CANADA, que mostra un nadó assegut al llit mentre observa les llums dels focs artificials per la finestra. Però lluny del consens d'altres anys, el resultat no ha convençut una part dels barcelonins, que han omplert de crítiques les xarxes socials.

Bona part de les crítiques al cartell de la Mercè 2024 se centren reiteradament en dos aspectes. El primer, que la imatge del nen en una habitació a les fosques és més pròpia d'un pòster d'una pel·lícula de terror. Per això, molts l'han comparat amb un cartell del Festival de Cine de Sitges. I el segon, la manca d'elements barcelonins i de referències a les tradicions i la cultura catalana, que accentuen una pèrdua d'identitat de la ciutat, remarquen els crítics.


Crítiques de l'oposició

La polèmica sobre el cartell ha arribat també a les files de l'oposició municipal. Des de Junts al PP, passant per la CUP, que no té representació al consistori, tots s'han sumat a les crítiques contra el govern de Jaume Collboni. Així s'hi han pronunciat Jordi Martí Galbis, portaveu de Junts, Daniel Sirera, president del PP de la ciutat, i la secció local dels cupaires:


Un curt protagonitzat per Anna Castillo

Més enllà del cartell, la productora CANADA també ha gravat una peça audiovisual que dona context a la fotografia del nen. És un curt titulat "El noi de la mare", que dura dos minuts i que està protagonitzat per Anna Castillo. L'actriu interpreta la mare del nadó, que només plora, sense que ella aconsegueixi calmar-lo. Finalment, el nen para de plorar quan queda embadalit amb el so i el color dels petards.


La versió de l'Ajuntament

En el moment de la seva presentació, des de l'Ajuntament de Barcelona destacaven que el concepte artístic del cartell al·ludeix a una festa major que és de la ciutadania, però que està oberta a tothom. I a la gran influència que té una festa popular com aquesta en la ciutat i els seus habitants.


Carme Solé Vendrell serà la pregonera

Polèmiques a banda, l'alcalde Collboni també ha anunciat que la il·lustradora Carme Solé Vendrell serà la pregonera de les festes de la Mercè 2024. Autora de més de 200 llibres, està previst que la dibuixant, pintora i escultora barcelonina basi el seu pregó en els infants i els seus drets.

De Solé són ben coneguts els retrats de nens i nenes víctimes de la guerra que pengen en molts balcons de la ciutat preguntant-se "per què". I precisament en la infància ha centrat les seves primeres paraules després de rebre l'encàrrec de ser la pregonera d'enguany:

"No perdem mai la mirada d'infant. Tots la tenim dins, però la vida ens la va tapant. És qüestió de parar-hi atenció"

La festa major donarà el tret de sortida el 20 de setembre, i s'allargarà durant quatre dies, fins al dia de la Mercè, el 24 de setembre. Aquest any, amb una presència ben visible de la cultura marroquina, ja que la ciutat convidada serà Casablanca.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaLa MercèViral Cultura
Anar al contingut