Londres

Polèmica entre Egipte i la sala Christie's per la subhasta d'un bust de Tutankamon

Les autoritats egípcies han mostrat el seu disgust després que se subhastés un bust del faraó al·legant que es tractava de "venda il·legal del patrimoni cultural egipci"

RedaccióActualitzat

Les autoritats egípcies han mostrat el seu disgust després que se subhastés un bust de més de 3.000 anys d'antiguitat del faraó nen Tutankamon. L'objecte s'havia convertit en l'estrella de la sala britànica Christie's a Londres i el Caire havia mirat d'aturar, sense èxit, aquesta venda.

En un comunicat conjunt, els ministeris d'Antiguitats i el d'Exteriors egipcis van assegurar que el procés de venda estava "en contra dels acords i tractats internacionals" ja que la casa Christie's no va mostrar a la part egípcia els documents d'aquesta i d'altres peces que també es van subhastar.

 

 

D'acord amb la Convenció de 1970 sobre les mesures que s'han d'adoptar per prohibir i impedir la importació, exportació i transferència de propietat il·lícita de béns culturals de la Unesco, qualsevol objecte adquirit i tret d'un país sense un document legal d'exportació després d'aquesta data es considerarà il·legal. És a dir, qualsevol peça que hagi sortit d'Egipte després de 1970, que no compti amb un certificat d'exportació, se suposa, per defecte, robada.

 

L'ambaixada d'Egipte a Londres sota aquesta premissa, va insistir a suspendre "la venda il·legal del patrimoni cultural egipci".

L'existència del bust no era nova

Per la seva banda, la casa de subhastes va declarar que l'existència del bust es coneixia des de feia temps i que ja havia estat exposada durant diversos anys.

 

Christie's també va publicar una cronologia dels propietaris del controvertit bust de Tutankamon en els últims 50 anys. Es creu que va ser adquirit per l'aristòcrata alemany Prinz Wilhelm von Thurn entre 1973 i 1974, o potser, fins i tot, a la dècada dels 60.

Actualment, la peça pertanyia a la col·lecció privada Resandro, una de les més importants en art egipci, a la qual la casa de subhastes ja va ajudar a vendre objectes d'art per valor de 3 milions de lliures fa tres anys.

Finalment Christie's va vendre el bust de quarsita vermella i 28,5 centímetres d'altura, que representa el déu Amon amb faccions de Tutankamon, per més de 4 milions 700 mil lliures.

Tutankamon va ser un faraó de la XVIII dinastia i va regnar a l'antic Egipte entre el 1332 i el 1323 aC.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut