
Polèmica a Olot pel mural "La Manada", amb el rei, Sánchez, Rivera, Casado i Abascal
El PP demana la retirada de l'obra, que considera "una falta de respecte inadmissible al rei i als líders polítics"
Controvèrsia, a Olot, per l'última "sobrecàrrega", penjada aquest dilluns a la façana de l'ajuntament de la capital de la Garrotxa. Com cada mes des de fa un any, un artista ha reinterpretat l'obra "La càrrega", de Ramon Casas, en clau d'actualitat.
Aquesta vegada l'autor del mural és Quim Domene, que en la seva proposta ha volgut vincular la situació política a Catalunya amb el 8M.
Per fer-ho, Domene ha multiplicat per cinc el guàrdia civil a cavall que presideix l'escena pintada per Casas, amb els rostres de Felip VI, en el centre, flanquejat per Albert Rivera i Pablo Casado a l'esquerra i Pedro Sánchez i Santiago Abascal a la dreta.
Per sobre dels cincs genets, un rètol de neó -violeta, únic color sobre una peça en blanc i negre- en què es llegeix, en majúscules, "La Manada", precedit del text "155 presenta".
Als peus dels cavalls, l'escultura "El desconsol", de Josep Llimona, que presideix els jardins davant del Parlament. (De fet, actualment, l'obra del parc de la Ciutadella és una còpia, l'original és a l'interior de la cambra legislativa, protegida de les inclemències meteorològiques.)

El controvertit mural de Quim Domene, a la façana de l'ajuntament d'Olot (TV3)
L'obra de Domene ja ha generat el rebuig del Partit Popular -que no té cap regidor a l'Ajuntament d'Olot. Els populars han mostrat "malestar i indignació" i n'han demanat la retirada perquè la consideren "ofensiva" i una "falta de respecte inadmissible al rei i als líders polítics" .
L'equip de govern municipal ha anunciat que quan rebi la petició ja ho estudiarà.
L'artista, en un escrit, ha explicat que la seva versió de "La càrrega" de Casas "representa el mite del mascle ibèric i la fatxenderia d'una rància classe política que es resisteix a desaparèixer". I explica per què hi contraposa "El desconsol".
"Catalunya, en femení, està representada per la geografia corporal d'una de les imatges més representatives d'aquest país maltractat."
L'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa, promotora de la iniciativa, també defensa l'obra amb l'argument que és una mostra de l'exercici del dret a la llibertat d'expressió, que considera que és "precisament el que en aquests moments és jutjat a Madrid".
Un any de "sobrecàrregues"
L'obra de Quim Domene que des d'aquesta setmana presideix la façana de l'Ajuntament d'Olot és la més recent d'una sèrie iniciada ara fa un any, el març de 2018, a partir d'una idea de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa.
Des d'aleshores, aquest col·lectiu, integrat per 35 persones, proposa cada mes un mural que s'exposa a la façana de l'ajuntament d'Olot.
La iniciativa s'anomena "Sobrecàrrega" i consisteix a fer una reinterpretació de la cèlebre obra "La càrrega", de Ramon Casas, que s'exhibeix al Museu de la Garrotxa, a Olot.

"La càrrega", de Ramon Casas, al Museu de la Garrotxa, a Olot (TV3)
La idea va néixer arran de l'empresonament d'encausats pel procés, i amb el propòsit de perdurar tant de temps com hi hagi presos.
Alguna de les "sobrecàrregues" que s'han presentat fins ara ja han generat polèmica.

La "sobrecàrrega" del mes de setembre, també controvertida
És el cas de l'obra presentada el mes de setembre, de Jaume Bach, que posava una gran bandera vermella amb el logo del PSC a la mà de l'agent de la Guàrdia Civil a cavall que presideix l'escena, ara quintuplicat per Domene. Aleshores el Partit dels Socialistes de Catalunya es va queixar, però no va demanar la retirada de l'obra.
- ARXIVAT A:
- Procés català