Podem vol un referèndum a Catalunya

Podem inclourà un referèndum a Catalunya al seu programa electoral

Pablo Iglesias afirma que el judici del procés dona una imatge "terrible" de la democràcia espanyola i li sembla bé el debat a la presó que proposa Jordi Sànchez
Quim Balaguer Actualitzat
TEMA:
Pablo Iglesias

Podem inclourà al seu programa per les eleccions del 28 d'abril la convocatòria d'un referèndum a Catalunya. Ho ha dit el líder de la formació, Pablo Iglesias, en una entrevista aquest divendres a la cadena SER, que ha defensat la consulta com l'única manera de resoldre el conflicte.


Iglesias creu que el problema català no es resoldrà amb judicis i repressió. Per això aposta pel diàleg i per aconseguir que Catalunya trobi el seu encaix dins l'Estat espanyol. Ara bé, ha matisat que el seu plantejament de referèndum va més enllà d'un sí o un no a la independència.


"Un referèndum on totes les opcions siguin possibles, i a més les opcions no tenen perquè ser necessàriament dues. Nosaltres defensarem que Catalunya continuï a Espanya potser amb un encaix constitucional diferent. Ara bé, no es pot ocultar que hi ha molts sectors de la societat catalana que se'n voldrien anar. Això és una realitat."

 

El judici del procés "m'horroritza"


En una entrevista posterior al programa "Tot es mou" de TV3, el líder de Podem ha afirmat que el judici del procés dona una "imatge terrible" de la democràcia espanyola,

 

"Perquè un problema polític s'hauria d'haver gestionat en termes democràtics i polítics en comptes de judicialitzar-lo".

 

I ha qualificat de desproporcionades les penes de presó que es demanen pels líders del procés:

 

"M'horroritza que es digui que això és pitjor que el 23-F, quan vam veure Tejero entrant a trets al Congrés dels Diputats i a Milans del Bosch amb els tancs al carrer a València. I el que vam veure l'u d'octubre va ser un exercici de desobediència. Qualsevol persona que comet un acte de desobediència sap que les seves accions poden tenir conseqüències, però que es demanin 25 anys per l'Oriol Junqueras quan els de la manada estan lliures és una barbaritat."

 

El líder de Podem també ha abraçat la idea de celebrar un debat a la presó que ha proposat el cap de llista de Junts x Catalunya a les eleccions del 28A, Jordi Sànchez:

 

"Qualsevol debat és positiu. A mi em semblaria bé que es fes fins i tot en aquestes circumstàncies perquè cal normalitzar aquest estat d'excepcionalitat. Si Casado i Rivera estiguessin a la presó i calgués parlar amb ells, també aniria a la presó a veure'ls."

 

Trama criminal


En l'entrevista a TV3, Iglesias s'ha referit a les suposades operacions de guerra bruta orquestrades per desacreditar-lo:

 

"En aquest país hi ha hagut, o encara hi ha, una trama criminal amb uns objectius polítics molt precisos. Un era danyar el prestigi de moltes forces polítiques catalanes, i un altre d'encara més clar era impedir que Podem entrés al govern per les implicacions que això podria tenir per democratitzar les estructures de l'estat i posar fi als privilegis fiscals de les elits econòmiques."

 

I ha apuntat caps als responsables d'aquesta "trama":

 

"Una pota policial, amb policies corruptes, una de política, que apunta clarament al PP, i la més important, una pota mediàtica que té molt a veure amb l'OK Diario d'Eduardo Inda que es dedica a publicar dossiers falsos."

 

"Són presos polítics"


Pablo Iglesias ha aprofitat la seva presència a TV3 per qualificar de "terrible i ridícul" que la Junta Electoral Central hagi prohibit als mitjans de la CCMA l'ús de les paraules "presos polítics" i "exiliats" per referir-se als líders del procés empresonats o a l'estranger:

 

"És una involució democràtica terrible. Jo no comparteixo els seus objectius polítics, però és evident que són presos polítics. Que al 2019 estem vivint una cosa així fa que la democràcia del meu país quedi en ridícul en comparació amb els estàndards democràtics europeus, que no assumirien una cosa tan patètica com aquesta."

 

 

ARXIVAT A:
Procés català Judici procés Eleccions 28A Pablo Iglesias
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut