El trànsit es desvia a l'antiga N-340, que està tallada per inundació de la calçada a Tarragona (3Cat/Anna Tarragona)

L'episodi de pluges deixa un ferit i diverses incidències a Ponent, l'Ebre i Tarragona

El mal temps provoca retards i algunes cancel·lacions a l'aeroport de Barcelona

RedaccióActualitzat

Les pluges que han escombrat el país aquest dimecres han deixat diverses incidències, concentrades sobretot a les comarques de Ponent, Tarragona i l'Ebre. Aquestes zones han rebut durant el matí la major part de les precipitacions a Catalunya.

Malgrat que les precipitacions no han estat torrencials, durant el matí han deixat el rastre d'una persona ferida, a més de diverses incidències i danys al seu pas. Conseqüències més greus hi ha hagut a les Illes, on el temporal ha causat la mort d'una excursionista i la desaparició d'un altre a Mallorca.

A la tarda, les pluges més importants han caigut a les comarques de Ponent. El telèfon d'emergències 112 va rebre fins a les 8 del vespre 204 trucades per incidències relacionades amb la pluja. El Segrià és la comarca on s'han rebut més avisos, una trentena. 

Els Bombers han informat que des de l'inici de l'episodi han atès 185 incidències, la majoria a Lleida, sobretot per inundacions d'aparcaments i baixos d'edificis i per branques i elements de façana caiguts.

Protecció Civil ha comunicat als municipis del curs del Sió que evitin activitats a la llera del riu, tanquin guals i punts baixos, ja que aquest dijous el cabal del riu està tornant a créixer.

Els municipis de les Oluges i Tarroja de Segarra han activat el seu Pla d'emergències municipal (PAM) en alerta per l'augment del cabal d'aquest riu. 

Una persona ferida a Lleida

A Lleida, una persona ha quedat ferida quan, a primera hora del matí, ha caigut el sostre de l'antic mercat de la Mariola. El ferit ha estat traslladat a l'Hospital Arnau de Vilanova, mentre que les altres 5 persones que hi havia al recinte han resultat il·leses, segons han informat els Bombers. Aquest espai fa anys que està abandonat i els veïns del barri n'han denunciat el deteriorament. Ara, un arquitecte de l'Ajuntament de Lleida revisarà l'estructura de l'edifici per avaluar-ne el risc d'ensorrament. 

A la Granadella, a les Garrigues, una part d'un mur exterior de l'escola del poble ha cedit a causa de l'acumulació d'aigua, que ha arribat als 70 l/m² entre ahir i avui. L'esllavissada del terreny ha fet caure el mur d'uns 10 metres. La runa ha fet malbé les reixes d'algunes finestres que donen a un passadís, però no ha afectat l'interior de l'escola L'Olivera, on estudien uns 40 alumnes d'infantil i primària de la Granadella i els pobles del voltant. 

També a les Garrigues, localitats com Castelldans avaluen els danys que l'acumulació de pluja ha causat als conreus de fruita seca i oliveres, que han quedat negats. Segons l'alcalde, Conrad Llovera, l'aigua s'ha acumulat i ha destrossat camps, perquè s'han destruït sense permís molts marges de pedra que limitaven les finques i frenaven l'aigua quan hi havia pluges importants.

Camps d'oliveres i fruita inundats a Castelldans, a les Garrigues, a causa el temporal (ACN/Anna Berga)

Retards i algunes cancel·lacions al Prat

Les fortes pluges estan provocant retards i algunes cancel·lacions de vols a l'aeroport de Barcelona, pel temps al Prat i pel temps en algunes de les destinacions dels vols.

Entre altres incidències, destaca la d'un vol que havia d'aterrar a Barcelona i que s'ha desviat a Reus (Baix Camp). A primera hora de la tarda, els retards generalitzats eren d'unes dues hores.

 

Prohibit el bany a les platges, i carreteres i vies inundades

Protecció Civil ha prohibit el bany a la majoria de les platges del litoral català, excepte a la Costa Brava, pel perill de caiguda de llamps sobre el mar.

A Tarragona, la Guàrdia Urbana ha tallat a mig matí l'accés als barris de Torreforta i Campclar des de l'antiga N-340 per acumulació d'aigua. Els tècnics han treballat per desembussar les clavegueres saturades per l'excés d'aigua.

L'antiga N-340 a Tarragona ha quedat tallada per inundació (3Cat/Anna Tarragona)

A Salou, pel passeig Jaume I s'havia de circular amb precaució, però no hi ha hagut afectació per als vehicles ni vianants. A Cambrils s'ha tallat l'avinguda de Vilafortuny de forma provisional i com a mesura preventiva. A mig matí s'ha reobert sense incidències remarcables.

La circulació del tren a l'R15 de Saragossa a Reus, entre Faió-La Pobla de Massaluca i Nonasp, s'ha pogut restablir cap a 2/4 d'una després d'estar interrompuda durant el matí a causa de la inundació de la via, ha informat Adif. Protecció Civil havia activat l'alerta Ferrocat, que ha desactivat poc després, quan s'ha habilitat transport alternatiu per carretera.
 

Bona pluja per a les zones més afectades per la sequera

Les pluges van caure dimecres des de primera hora al Pirineu, Prepirineu occidental, Ponent i Terres de l'Ebre, avançant de sud-oest a nord-est acompanyades d'aparat elèctric i cops de vent, que a l'Alt Camp van arribar als 60 km/h.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), a Nulles, a l'Alt Camp, van caure 38,7 l/m²; a Ascó, a la Ribera d'Ebre, se'n van registrar 37,3. 

La pluja ha estat molt benvinguda, amb precipitacions que han voltat els 30 l/m² en algunes poblacions molt afectades per la sequera. Destaquen els 35,4 l/m² de Maials, els 33 del Pantà de Siurana --dels més afectats per la sequera a Catalunya-- o els 31,8 de Margalef.

Recomanacions

Davant d'un episodi de fortes pluges i possibles inundacions, Protecció Civil recomana tenir presents algunes mesures de seguretat. Aquestes són les principals:

En cotxe:

-Evitar els desplaçaments en vehicle i no aparcar en rieres o punts subterranis inundables.

-No travessar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s'esperen intensitats i acumulacions més importants.

-Circular preferentment per les rutes principals i autopistes. Moderar la velocitat i mantenir la distància de seguretat.

-A la muntanya, eviteu els marges de rius i les lleres de barrancs, rambles o torrents.

A casa:

-No baixar a les zones inundables, com ara el soterrani, el garatge...

-No deixar a fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar.

-Posar en llocs alts i protegits els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, documents importants, objectes de valor i, sobretot, els productes perillosos, com ara verí per a les rates, dissolvents...

Molta precaució i evitar preferentment les activitats pròximes a rius i rieres o zones inundables pel risc de crescuda sobtada de l'aigua.

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaSeguretatInundacions
Anar al contingut