Desfilada de noms de prestigi internacional en la 72a edició del Festival de Sant Sebastià

Pluja d'estrelles i de cine al festival de Sant Sebastià

Pedro Almodóvar i Cate Blanchett seran els dos grans noms propis d'aquesta edició, en què es presenten 22 produccions catalanes
Actualitzat
TEMA:
Cinema

Després de moltes absències d'estrelles de Hollywood l'any passat a causa de la vaga d'actors, el 72è Festival de Sant Sebastià arrenca, ara ja sí, amb personalitats i glamur a ple rendiment.

I ho fa amb una pluja de noms de referència. Dels Estats Units però també de tot el món i, naturalment, del cine espanyol, que juga a casa. Amb pluja prevista per a gairebé tots els dies i una pluja inabastable de pel·lícules, més de 200.

Quins noms marcaran el certamen?

Els dos grans noms propis d'aquesta edició són Cate Blanchett i Pedro Almodóvar, que rebran el Premi Donostia, el màxim guardó honorífic del festival. A més, tots dos arriben amb pel·lícula nova sota el braç.

El director manxec compartirà a casa l'èxit fulgurant de "La habitación de al lado", Lleó d'Or a Venècia fa pocs dies. I ho farà amb un acompanyament de luxe, Tilda Swinton, una de les dues protagonistes d'aquesta història sobre amistat i eutanàsia.

Pedro Almodóvar presentarà a Sant Sebastià "La habitación de al lado" i rebrà el Premi Donostia (Europa Press/Ettore Ferrari)

Per la seva banda, l'actriu australiana Cate Blanchett, protagonista de "Carol", "Tár" o "Blue Jasmine", presentarà "Rumours" i desplegarà la seva classe i afabilitat habituals.

I tot amb el permís de Javier Bardem, que també assistirà al festival per recollir, durant la gala d'inauguració, el Premi Donostia. Però en aquest cas, de l'any passat, perquè l'actor no el va poder recollir a causa de la vaga d'actors i guionistes.

La desfilada de noms (i pel·lícules) de prestigi internacional compta, entre d'altres, amb Monica Belluci ("Maria Callas: letters and memoirs"), Johnny Depp (director de "Modi, three days on the wing of madness"), Isabelle Huppert ("Necesidades de una viajera"), Jacques Audiard i Karla Sofía Gascón ("Emilia Pérez"), Paolo Sorrentino ("Parthenope"), Sean Baker ("Anora"), Lupita Nyong'o ("Robot salvaje") i Andrew Garfield ("Vivir el momento").

La llista de grans noms no s'acaba aquí, perquè també crida l'atenció la presència de Gia Coppola i Pamela Anderson ("The last showgirl"), George MacKay ("The end"), Audrey Diwan, Noémie Merlant i Jamie Campbell Bower ("Emmanuelle"), Costa-Gavras, Charlotte Rampling i Ángela Molina ("Le dernier souffle"), Mike Leigh i Marianne Jean-Baptiste ("Hard truths"), Edward Berger ("Cónclave"), Coralie Fargeat  ("La sustancia"), François Ozon i Josiane Balasko ("Quand vient l'automne"), Nahuel Pérez Biscayart i Úrsula Corberó ("El jockey")...

I també, els cineastes Mohammad Rasoulof, Walter Salles, Leos Carax, Arnaud Desplechin, Mati Diop o Adam Elliot.

Desfilada de noms de prestigi internacional en la 72a edició del Festival de Sant Sebastià

Presència catalana a Donostia

Entre la nòmina local, destaquen Eduard Fernández, encapçalant l'equip de "Marco", i Mireia Oriol, protagonista de "Soy Nevenka", d'Icíar Bollaín i guió d'Isa Campo, sobre la regidora de Ponferrada i els abusos sexuals que va patir per part de l'alcalde.

Carmen Machi lidera la sèrie "Celeste" i Oriol Pla, "Yo adicto". Antón Álvarez, més conegut com a C. Tangana, debuta com a director amb el documental "La guitarra flamenca de Yerai Cortés". El valencià Paco Plaza presentarà el documental culinari "Mugaritz. Sin pan ni postre" i Milena Smith i Hovik Keuchkeriane estrenaran "El hoyo 2".

El cinema català desembarcarà a Sant Sebastià amb 22 produccions, quatre de les quals aspiren a endur-se la Concha d'Or:

 - "Tardes de soledad", d'Albert Serra. Serà, de ben segur, una de les pel·lícules més controvertides del certamen. I és que el director banyolí, igualment controvertit, estrenarà un documental sobre la tauromàquia a partir del torero Andrés Roca Rey i la seva quadrilla. Ho farà, diu, sense prendre partit, mostrant només l'estètica del toreig. De moment, entitats animalistes ja han demanat que es retiri. Ell assegura que ha retratat toros i toreros com no ho ha fet mai ningú.

 - "Los destellos", de Pilar Palomero. En la seva tercera pel·lícula, la directora aborda una delicada aproximació al dol i la manera d'acompanyar en la mort, amb Patricia López Arnaiz i Antonio de la Torre. Una història (amb participació de 3Cat) de reconnexions personals, comiats i, malgrat tot, de celebració de la vida.

- "El llanto", amb Ester Expósito. L'actriu protagonitza el potent debut del director Pedro Martín-Calero, una cinta de terror psicològic (que serà també al Festival de Sitges) amb crits i plors colpidors amb presències terrorífiques que travessen diversos països i espais temporals.

- "Mi única familia (Hard truth)", de Mike Leigh. El director britànic de "Secrets i mentides" s'alia amb la productora catalana Mediapro per fer el retrat sec i desolador d'una dona, una fabulosa Marianne Jean-Baptiste, per qui la vida és una lluita constant. Potser haurà de prendre una decisió transformadora.

Albert Serra arriba a Sant Sebastià amb "Tardes desSoledad", un documental sobre la tauromàquia (Reuters/Stephane Mahe)


Altres coproduccions catalanes destacades

Rodrigo Cortés factura "Escape", amb producció executiva de Martin Scorsese i amb Mario Casas, Anna Castillo i Albert Pla en el repartiment. Un retrat inclassificable d'un home absolutament traumatitzat que vol viure a la presó i farà el que sigui per a aconseguir-ho, la qual cosa planteja qüestions com si els qui es preocupen per ell aconseguiran impedir que cometi delictes cada vegada més greus i fins on arribarà el jutge per no concedir-li el que desitja.

Greta Fernández participa en "La llegada del hijo", una coproducció argentinocatalana que també gira al voltant del dol, el trauma, la presó i els límits de la maternitat.

I també "¿Es el enemigo? La película de Gila", dirigida per Alexis Morante. Un film sobre la figura de Miguel Gila, un dels humoristes espanyols més coneguts del segle XX, amb Carlos Cuevas entre un repartiment molt coral.

Ja ho dèiem en començar, Sant Sebastià 2024, totalment inabastable.

 

ARXIVAT A:
Cinema
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut