Plega de pagès i canvia el tractor per l'autocar: "Em dol, però ho he de deixar"

No és l'únic agricultor que ha abandonat el sector, el 2015 hi havia més de 55.000 explotacions agràries a Catalunya, ara n'hi ha 46.300

RedaccióActualitzat

Sergi Capdevila té 47 anys i en fa 25 que fa de pagès. Té les terres a Albatàrrec, al Segrià, on es va quedar per portar les finques de casa seva. Ha decidit plegar. Ja no aguanta més. A partir d'ara conduirà un autocar. 

"Ho he de deixar, em dol, però ho he de fer. He de deixar de treballar aquesta terra que tant m'estimo"

Explica abatut que va començar "amb molta il·lusió i ganes d'aprendre i poder viure de l'agricultura". Ara, assegura, "ha arribat un moment que pràcticament de l'agricultura ja no se'n pot viure". 

"Fins ara anava pagant les meves inversions, però ara, si vaig a demanar als bancs que m'ajudin, em diuen que he d'hipotecar la casa o les terres", explica. "Què fem si tornen a venir dues campanyes dolentes com les passades? No podré pagar."

"Abans de posar en risc el patrimoni familiar, encara soc a temps de rectificar"

El Sergi apunta que, a més, han augmentat els costos. "Tot ha pujat exponencialment menys del que cobrem per la nostra fruita. Fa 30 anys, el meu pare la pera llimonera la cobrava a 100 pessetes. Jo, en 25 anys, en pocs moments hem cobrat alguna varietat de fruita a 60 cèntims". El pagès afirma que no n'hi ha prou per pagar "el combustible, la mà d'obra, els fitosanitaris, les assegurances... per viure!". 

Per tot plegat, ha arrendat les terres i ha posat el tractor a la venda. Ha decidit reinventar-se, s'ha tret el carnet de conduir autobusos i ja feina com a conductor

El Sergi ha deixat la pagesia i ara condueix un autocar

Reconeix que emocionalment és dur, perquè pràcticament el que he fet durant la seva vida ha estat treballar la terra. "Sí que m'agrada conduir, però la meva passió és fer de pagès. A mi m'agrada treballar la terra", afegeix. 

 

Un 16% menys d'explotacions agràries a Catalunya

El Sergi no és l'únic pagès que ha plegat. El 2015 hi havia més de 55.000 explotacions agràries a Catalunya. Ara n'hi ha 46.300, un 16% menys

La crisi de preus, la burocràcia o la falta de relleu generacional són alguns dels motius que expliquen que cada cop hi hagi menys pagesos a Catalunya i que han motivat les mobilitzacions d'aquesta setmana. 

ARXIVAT A:
AgriculturaSequeraRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut