Una submarinista replantant posidònia a Cadaqués
És un projecte a 10 anys vista perquè la posidònia triga molt a créixer (ACN)
Catalunya al dia

Planten 500 exemplars de posidònia a Cadaqués per combatre una alga invasora

La iniciativa dona continuïtat a un projecte que es va posar en marxa l'any passat per frenar el creixement d'una alga asiàtica que s'ha escampat pel cap de Creus

Les 500 plàntules de posidònia sembrades al fons marí de la cala Galladera, a Cadaqués, han de servir per lluitar contra la "Caulerpa cylindracea", molt estesa ja per tota aquesta zona de la Costa Brava. L'estiu passat ja es van plantar 700 exemplars de posidònia en aquesta cala i també a cala Nans.

A Galladera, la supervivència de la posidònia replantada ha estat del 85%.

La replantació de posidònia a cala Galladera ha estat un èxit (ACN)

El responsable de l'Associació Empordà Mar, Salva Manera, explica que això ha estat possible gràcies al fet que a cala Galladera el fondeig de barques està prohibit, i això permet que les plantacions que s'hi han fet puguin créixer i estudiar-se correctament:

"Hi ha unes boies per assenyalar que està prohibit tirar àncores. Hem plantat aquí posidònia per tenir la seguretat que podrem anar fent un seguiment de l'estudi al llarg dels anys, anar veient com van arrelant i com van creixent."

En canvi, a cala Nans --on les barques poden fondejar lliurement-- no s'han obtingut els resultats que s'esperaven i enguany s'ha decidit no replantar.

A cala Galladera, les boies adverteixen a les barques que no poden tirar l'àncora (ACN)

De fet, la constatació que el fondeig lliure a cala Nans ha impedit que la posidònia arrelés bé ha derivat a recomanar --de forma urgent-- una regulació més estricta de la circulació d'embarcacions d'esbarjo per aquest punt del cap de Creus.

Una altra novetat d'aquest projecte és que en lloc de fer servir fragments vegetals de posidònia oceànica, els exemplars que han plantat al fons marí de Cadaqués s'han fet créixer a partir de llavors en un viver especialitzat de Cartagena.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut