Les plantacions eren en zones muntanyoses de molt difícil accés
Les plantacions eren en zones muntanyoses de molt difícil accés (ACN/Mossos d'Esquadra)

Plantacions de marihuana al Pirineu que sorprenen els Mossos: "Un autèntic campament romà"

Els Mossos han detingut 21 persones i han localitzat una desena de plantacions a l'Alt Urgell i al Pallars

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat dos grups criminals que cultivaven marihuana en zones d'alta muntanya de molt difícil accés, a diverses comarques del Pirineu: l'Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà; i també la Noguera i Osona.

En total, s'han confiscat 27.000 plantes, unes 8 tones i mitja de droga, amb un valor al mercat d'uns 49 milions d'euros. A més, s'han detingut fins a 21 persones com a presumptes autores de delictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública. Tots ells, homes d'entre 19 i 40 anys, ja han ingressat a la presó.

La policia no dona la investigació per tancada i preveu fer més detencions.

La investigació va començar l'estiu de l'any passat i s'ha allargat fins ara, quan s'han pogut desmantellar dos grups criminals procedents dels països de l'Est, relacionats entre ells, i dedicats al cultiu i distribució de marihuana. El destí de la droga era Europa.


Dissuadir futures plantacions

Els Mossos d'Esquadra confien que el cop contra el cultiu de marihuana en diferents punts del Pirineu serveixi com a "efecte crida" per dissuadir organitzacions criminals d'instal·lar futures plantacions en aquestes zones de difícil accés de cara a properes campanyes.

El cap de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial Alt Pirineu i Aran, César Jou, ha donat detalls de les operacions iniciades el 2022 i ha assegurat que la tipologia de plantacions desmantellades permetia arribar a fer fins a 3 collites a l'any.

Jou ha reconegut que mai havien pensat que al Pirineu s'hi fessin plantacions de marihuana per al narcotràfic, i per això ha remarcat que ells han estat els "primers sorpresos" després d'aconseguir desmantellar aquest volum tan gran de droga.

Dos agents dels Mossos desmantellant una de les plantacions localitzades al Pirineu (ACN/Mossos d'Esquadra)


Plantacions que han sorprès la policia

En aquest sentit, Jou ha explicat que els narcotraficants han vist en el Pirineu les "condicions òptimes de terreny" per plantar-hi marihuana, amb unes extensions de bosc "immenses" i de difícil accés. La policia s'ha quedat sorpresa de veure les instal·lacions construïdes al lloc de les plantacions, fetes amb eines manuals i la fusta tallada de la mateixa zona per fer lloc per plantar les plantes.

Jou ho ha definit com "un autèntic campament romà", perquè en alguns casos, per arribar-hi, calia caminar més de dues hores per corriols o fins i tot sense cap traça visible. Els responsables de les plantacions traslladaven per aquests camins tot el material, des de bombones de butà per muntar el campament, les tendes, lones, sistemes de reg i eines, entre d'altres.

Aprofitaven el dia per fer el muntatge del campament i les plantacions amb eines manuals, així evitaven fer soroll. Durant la nit era quan engegaven els generadors elèctrics per bombar l'aigua del riu o la captació més propera i així poder regar. S'havien muntat hivernacles per accelerar el creixement de les plantes, però també s'han trobat plantacions exteriors.

El campament dels responsables d'una de les plantacions localitzades al Pirineu (ACN/Mossos d'Esquadra)

Jou també ha assegurat que no s'han trobat armes en el desmantellament de les plantacions, però sí que ha recomanat que qualsevol persona que en trobi alguna per casualitat no hi accedeixi per evitar enfrontaments amb els vigilants.

Els caps de les dues cèl·lules que els Mossos apunten que han aconseguit desmantellar estaven ubicats en municipis de la costa catalana, com Lloret de Mar. Des d'allà gestionaven la venda de la droga cap a països del nord d'Europa, on el preu de la marihuana pot duplicar o triplicar el preu de venda a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
NarcotràficDroguesMarihuanaMossos d'Esquadra
Anar al contingut