Precarietat a la universitat: pla per estabilitzar 820 professors associats en 3 anys

Segons el Departament, les universitats catalanes sumen fins a 5.270 docents associats, una figura que s'ha tergiversat en els últims anys

Mireia Rom Salvador/Àgata Fàbregas GomisActualitzat

El professorat associat fa anys que es mobilitza contra les condicions laborals precàries en què es troba.

Teòricament, la figura de l'associat és la d'un professional que té una activitat principal fora de les aules, i dona algunes classes a la universitat per aportar el valor afegit de la seva experiència professional.  

A la pràctica però, hi ha "falsos" associats, és a dir, professionals que únicament es dediquen a la docència sense tenir les mateixes condicions ni retribucions que el professorat permanent. 

Aquesta figura ha anat guanyant pes a les universitats en els últims anys a causa de les retallades, la falta de pressupost i els topalls que no permetien contractar docents al mateix ritme que es jubilaven. Durant 10 anys no es van cobrir les jubilacions.  

Aquest dijous. la Conselleria de Recerca i Universitats ha presentat el primer pla per començar a revertir-ho. Amb un total de 65 milions d'euros invertits en els propers 3 anys es vol arribar a convertir 820 places de professorat associat  a professorat a temps complet. Optaran a places de professor lector, el primer pas per estabilitzar-se i fer carrera professional a la universitat.  

Els primers 15 milions d'euros es comencen a invertir aquest 2023. 10 milions es destinen a la creació de places de professorat a temps complet i 5 milions a la millora de plantilles de personal tècnic, de gestió i d'administració i serveis


La UB és la que podrà estabilitzar més places, unes 200 

La distribució dels recursos es farà proporcionalment a la dimensió de cada Universitat, per tant, aquest 2023, la UB serà el centre que més diners rebrà per a la partida del professorat, un total de 2.895.980 milions d'euros, i la UdL, amb 630.090 euros, la que menys. 

En el cas de la UB, li corresponen unes 200 places en els pròxims 3 anys. A hores d'ara, però, segons la universitat, ja n'hi ha prop de 500 que compleixen els requisits.

Una bossa d'aspirants que es preveu que encara creixi més, perquè la nova Llei d'Universitats, la LOSU, facilita aquest procés i permet accedir a aquestes places a totes les persones que tenen un doctorat. 

Aquest any és previst que es jubilin 217 professors permanents de les universitats públiques (ACN)

Els docents associats reclamen més garanties per estabilitzar la seva plaça, i demanen que es pugui fer-ho a través d'un concurs restringit que també tingui en compte l'experiència.

"No hem d'oblidar que la universitat té un deute històric amb els associats que fa anys que esperem que surtin places dignes", reclama Roser Rodríguez Carreras, professora associada de Geografia i membre de la plataforma Transformem UB.

El 30% dels professors de la UB tenen més de 60 anys  

Per la conselleria, aquest pla és necessari tant per reduir l'excés de figures temporals com per rejovenir les plantilles. Aquest any està previst que es jubilin 217 professors permanents de les universitats públiques catalanes, i aquesta tendència augmentarà en els pròxims dos anys.

Actualment, hi ha universitats com la UB, on el 30% del professorat té més de 60 anys.

És el cas d'Enric Mir Teixidor, professor associat de l'ETSAB-UPC. A ell l'estabilització li arribaria a prop de jubilar-se. Fa 30 anys que renova, any a any, el seu contracte.

En graus com Arquitectura, el 45% de tot el professorat són associats (CCMA)

A més, amb la nova Llei d'Universitats, tot i que podrà optar a un contracte indefinit, li trauran hores de classe perquè es limita a 120 el nombre d'hores de docència dels associats:

"Un professor associat pot cobrar entre 500 i 800 euros al mes per una dedicació de 6 hores a la setmana, tot i que implica moltes hores més de preparació i acreditació. Si ara hem de fer 4 hores a la setmana, passarem a cobrar menys de 600 euros." 

Un límit que afecta especialment alguns graus com Arquitectura, en què els plans docents estan basats en assignatures de 6 hores a la setmana i la majoria de docents, el 45% de tot el professorat, són associats. 

"Com puc impartir una assignatura de 6 hores amb contractes de 4 hores quan no tinc suficient professorat permanent per donar-la?", lamenta Félix Solaguren-Beascoa, director de l'ETSAB.  


Pla a 10 anys

L'objectiu del Departament és renovar aquest pla cada 3 anys amb l'objectiu que, en 10 anys, es redueixi al mínim la figura del fals associat. "A tots aquells que creuen que és poc allò que fem ara els dic que és molt més que res", ha assegurat el conseller Joaquim Nadal.

La conselleria ja ha transferit el finançament a les universitats perquè puguin treure les places a concurs. A més, algunes han anunciat mesures addicionals per millorar les condicions laborals del professorat. La UPC convocarà una cinquantena més de places i la UB incrementarà progressivament el salari a tots els associats.

ARXIVAT A:
Educació UniversitatRecerca científicaDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut