El 29 de maig va caure una banda dedicada a robar la càrrega dels camions
Catalunya Migdia

Pisters i teloners: com actuen els lladres a les autopistes i com els podem evitar

Entre l'any passat i el primer trimestre d'aquest 2024, els Mossos han detingut 221 multireincidents especialitzats a robar en vies ràpides i àrees de descans, delictes que han augmentat més d'un 15% des de l'alliberament dels peatges

Anna Alfonso/Glòria MarínActualitzat

Els Mossos es desplegaran aquest estiu a les autopistes amb drons, helicòpters i més controls policials per combatre els furts i els robatoris en l'època de l'any en què hi ha més mobilitat de vehicles. La policia distingeix dos tipus de lladres a les vies ràpides: els pisters, que es dediquen a robar a turismes i vehicles no gaire grans, i els teloners, que tenen com a objectiu les mercaderies que transporten els camioners.

Els pisters són els responsables del 70% dels furts i robatoris a les autopistes i actuen de diverses maneres: aprofitant els moments de descuit dels conductors quan baixen a estirar les cames a les àrees de descans, punxant les rodes del cotxe on volen robar per poder oferir la seva "ajuda" o simplement fent-se passar per policies.

Pel que fa als teloners, són els autors del 20% dels robatoris a les autopistes. Una de les darreres operacions per aturar-los, batejada com a cas Diable, va ser el 29 de maig. Aquell dia els Mossos van desmantellar un grup que actuava en àrees de servei i descans de l'AP-7, la C-58 i la C-33 durant la nit i la matinada. Els detinguts, sis persones, estan relacionats amb 42 robatoris, sobretot en càrregues de camions, i s'haurien endut productes per valor de més d'1 milió d'euros.

Un dels detinguts a l'operació cas Diable del 29 de maig (Mossos d'Esquadra)

Els lladres buscaven camions que transportessin productes fàcilment distribuïbles al mercat il·lícit, com ara roba de marca, sabates, complements de moda, cosmètics, o fins i tot càpsules de cafè. Aprofitaven les estones en què el conductor dormia a la cabina per tallar la lona o forçar la porta del remolc. Els mateixos Mossos han difós imatges de com actuaven:

Ivan Clotet, sotsinspector de la Unitat Operativa de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, ha explicat que aquests lladres no dubtaven a utilitzar la violència contra els conductors i fugien temeràriament quan els descobrien, circulant a més de 200 km/h:

"Per evitar ser detinguts i perdre el material robat, no dubtaven a xocar contra els vehicles policials que els seguien. De fet, hi va haver alguns accidents de trànsit."

Durant la fugida també ruixaven els vehicles de la policia amb extintors d'incendis per dificultar-los la visió.


Com podem evitar els robatoris a les autopistes?

A banda de reforçar la seva presència a les autopistes i autovies, els Mossos també han donat alguns consells per evitar ser víctimes de furts i robatoris tant en aquestes vies com a les seves àrees de descans. Aquests en són alguns:

    -En cas d'avaria, cal aturar-se en un lloc segur

    -No deixar objectes de valor a la vista

    -Tancar el vehicle amb clau quan baixem a descansar

    -Parar atenció a les distraccions per part de segones persones

(Mossos d'Esquadra)

Si, malgrat tot, hem estat víctimes d'un robatori a l'autopista, els Mossos recorden que el més important és mantenir la calma, ja que la resta de vehicles continuen circulant a molta velocitat al nostre costat. Cal trucar immediatament al 112 per aportar el màxim de dades sobre els autors i denunciar els fets a la policia.


Més de 200 detencions en 15 mesos

Durant el 2023 i fins al març d'aquest any, els Mossos han detingut 221 lladres multireincidents especialitzats a robar en autopistes i altres vies ràpides de Catalunya. Des de l'alliberament dels peatges, aquest tipus de delictes han crescut entre un 15 i un 17%. L'any passat, la policia va comptabilitzar prop de 3.800 furts i robatoris d'aquest tipus, i en els primers mesos del 2024, un miler.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut