
Pícnics a la riba de rius de lava a 1.200 graus: el turisme volcànic fa furor a Islàndia
Tot i les advertències, els perills i els primers ferits, els turistes segueixen acostant-se al volcà islandès en erupció Fagradalsfjall per fer-hi fotos i senderisme
El govern recomana no acostar-se a la zona, degut als perills derivats de la inhalació de gasos tòxics i la probabilitat de cremades que suposa un volcà en plena erupció, però els turistes es citen cada dia als peus dels rius de lava que està deixant anar el volcà Fagradalsfjall.

A menys de 40 quilòmetres a l'oest de la capital del país, Reykjavík, el volcà va tornar a entrar en erupció el 3 d'agost, després d'haver estat prop d'un any sense fer-ho. Des d'aleshores, els curiosos no han deixat d'acostar-s'hi per contemplar i fer fotos a l'espectacle natural.

"Hem estat esperant una erupció en algun lloc d'aquesta zona des que la sèrie de terratrèmols va començar el cap de setmana passat", va dir la primera ministra d'Islàndia, Katrín Jakobsdóttir, en el comunicat de premsa del govern d'Islàndia que va confirmar l'erupció.

La nova fissura des d'on s'expulsa la lava és molt a prop del mateix lloc on es va viure l'última erupció del volcà Fagradalsfjall, fa poc més d'un any. En aquella ocasió, l'erupció va durar sis mesos i també es va convertir en un fenomen turístic.

Tot i l'espectacularitat de l'erupció, el risc d'afectació a les zones poblades i a infraestructures crítiques es considera baix i no s'ha interromput en cap moment el trànsit aeri de l'aviació internacional.

Segons el govern islandès, l'erupció entra dins la categoria d'"erupció de fissura (sovint anomenada de tipus islandès)", cosa que comporta que no hi hagi grans explosions ni una producció significativa de cendres disperses a l'estratosfera. D'alguna manera, es tracta d'una erupció menys perillosa per ser menys efervescent, provocant menys cendra volcànica i menys perills per l'aviació i els visitants.

L'Oficina de Meteorologia d'Islàndia s'encarrega de monitoritzar de prop l'activitat del volcà i, per exemple, analitzar i fer la previsió més acurada possible de la trajectòria i extensió dels núvols de gasos tòxics que s'expulsen juntament amb la lava.

Dimecres, tres turistes van resultar ferits en el trajecte d'entrada a la zona del volcà, mentre caminaven a través d'un terreny accidentat, fruit de passades erupcions, segons va informar Hjordis Gudmundsdóttir, una portaveu de l'agència de protecció civil d'Islàndia.
"Estem intentant explicar a la gent que no es tracta d'un passeig pel parc", explicava la Sra. Gudmundsdóttir en una entrevista recent. "La gent ha d'anar amb compte i amb bona roba i bon calçat."

A preguntes de l'agència Reuters, Maureen Mann, una desenvolupadora de productes d'enginyeria tèxtil alemanya que va anar a Islàndia per al seu casament, va dir que veure el volcà era una experiència "empetitidora":
"Vaig venir per al meu casament fa uns dos dies, aquí al parc nacional de Thingvellir i, ara que sabíem que el volcà havia entrat en erupció, definitivament volíem venir aquí a veure-ho en persona i fer senderisme."

El govern no té la xifra exacta de turistes que han visitat la zona en l'última setmana, però esperen que aquesta augmenti en els pròxims dies, sobretot quan es fa fosc i la lava brilla amb especial intensitat.
- ARXIVAT A:
- Turisme