Perilla la fruita de proximitat a les botigues si no plou, avisen els pagesos

La collita de fruita a Ponent està en risc, les exportacions també poden caure en picat i pengen d'un fil les campanyes dels anys vinents

Els pagesos adverteixen que la sequera i les restriccions del reg poden deixar les botigues sense fruita de proximitat. Si no plou aviat, tampoc no n'hi haurà per exportar, i la que es pugui comprar aquí la pagarem més cara.

El sindicat agrari JARC ha sortit aquest dimecres a advertir de la gravetat del moment i a reclamar a l'administració més ajudes directes i més inversió.

En moltes finques hauran de tirar a terra bona part de les pomes per salvar els arbres per a les pròximes campanyes. La història es repeteix a les 44.000 hectàrees de fruita dolça i 9.000 de cítrics de Catalunya. Sergi Balué, responsable del sector de la fruita dolça de JARC, ha explicat:

"Pot passar que ens quedem sense productes, que no en tinguem prou ni per subministrar els clients del nostre territori. Pot haver-hi escassetat de segons quins productes en segons quines dates."

Afegeix que la davallada d'oferta encarirà els preus. També s'haurà d'importar producte de fora, en alguns casos, diuen, amb menys garanties que el d'aquí, i això contribuirà a rebaixar l'autosuficiència alimentària de Catalunya. Ara estem produint un 39% dels aliments que consumim

Per aquest motiu, JARC reclama a les administracions que no castiguin els pagesos amb retallades d'aigua pitjors que les que s'estan fent en altres sectors. Se'n queixa Martí Costal, responsable sector aigua JARC:

"Amb la pandèmia érem un sector essencial i ara resulta que amb el tema de l'aigua ja no ho som. Som l'únic sector que patim aquestes restriccions tan bèsties."

JARC reclama que no es castigui els pagesos amb retallades d'aigua massa severes (ACN/Oriol Bosch)

El sindicat agrari reclama a la Generalitat ajuts directes per pal·liar els danys de la sequera aquest any i crèdits a baix interès per afrontar la pròxima campanya. També exigeix que de cara a pròxims episodis de sequera s'inverteixi en més mesures preventives d'estalvi d'aigua. 

 

ARXIVAT A:
SequeraAlimentacióAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut