Pere Aragonès impulsarà un debat social el 2023 per a un nou referèndum

El president de la Generalitat apel·la en el tradicional discurs de Sant Esteve a perseverar amb el diàleg per resoldre el conflicte polític amb l'estat

Actualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, impulsarà l'any que ve un "gran debat" amb el conjunt de la societat per aconseguir un ampli suport polític i social per resoldre votant el conflicte amb l'Estat.

En el missatge institucional per Sant Esteve, Aragonès ha avançat que el diàleg ha de donar forma a la proposta catalana d'Acord de Claredat, plantejada en l'últim debat de política general.

"Visualitzar un acord entre nosaltres sobre quan Catalunya ha de poder tornar a exercir el dret a decidir, sobre en quines condicions s'ha de tornar a votar perquè aquesta vegada totes les parts s'hi sentin incloses i tothom accepti el resultat."

Aragonès ha defensat la construcció d'una via democràtica que cohesioni la societat catalana en la negociació entre els governs català i espanyol, malgrat que La Moncloa hagi donat per "consumat" el diàleg.

"Un gran acord a Catalunya que ens oferixi tota la força i tota la legitimitat interna per ser defensat davant de l'Estat com una proposta de país. Un gran acord que sigui explicable i homologable a nivell internacional i que sigui escrupulosament democràtic."

Després del posicionament de Pedro Sánchez sobre la fi del procés independentista, Aragonès ha instat el president del govern espanyol a "obrir una nova fase de negociació".

"Fins que no hi donem resposta, el conflicte polític existirà. I és responsabilitat de totes les parts implicades, del govern de Catalunya i del govern de l'Estat, construir a través del diàleg, la negociació i l'acord una via democràtica, que ens inclogui a tots i a totes, per fer possible que la ciutadania de Catalunya decideixi el futur del país."


"Perseverar és clau per avançar"

El cap de l'executiu català ha remarcat que cal insistir en el diàleg perquè la negociació amb l'Estat "comenci a aportar els seus fruits" en la desjudicialització de la política, i ha celebrat l'acord que ha avalat la derogació de la sedició i la reforma de la malversació.

"Es va dir que era impossible derogar la sedició, es va dir que era impossible modificar el delicte de malversació. I avui, el delicte de sedició pel qual van ser condemnats els presos i les preses polítics ja no existeix i s'han limitat bona part dels aspectes de la malversació que, manipulant la llei vigent, permetien perseguir l'organització del referèndum de l'1 d'octubre."

Aragonès ha assegurat que els canvis en el Codi Penal milloren la situació dels represaliats i represaliades per l'1 d'octubre, alhora que "són un pas imprescindible" per aconseguir els efectes de l'amnistia que posin fi a la repressió.
 

Acord pel pressupost

El president de la Generalitat ha reclamat "voluntat política" als grups parlamentaris per tancar aviat un pacte sobre els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve.

Pere Aragonès ha fet el missatge institucional des de la sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya

Sense mencionar Junts ni el PSC, els partits amb els quals actualment el govern negocia els comptes públics després de l'acord amb En Comú Podem, Aragonès els ha reclamat "no perdre ni un sol dia més".

"Hi ha un ampli consens en el fet que cal impulsar i tirar endavant aquest pressupost. El gruix de la feina està feta. Per això, demano als grups parlamentaris responsabilitat envers la ciutadania i que no demorin més la seva decisió."

Aragonès ha pressionat els socialistes i els antics socis de govern perquè donin suport a uns comptes públics avalats per sindicats i patronals.

"Un pressupost que reforça amb 1.000 milions d'euros el sistema de salut. Prioritzant l'atenció primària, que fa una clara aposta per la Formació Professional i que actualitza, després de dotze anys, totes les prestacions socials de la Generalitat. Un dels avenços més importants dels últims anys."


Recuperació econòmica

Des de la sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya, el president de la Generalitat ha celebrat que l'economia hagi millorat els seus indicadors, especialment després de dos anys de pandèmia.

"Ho veiem amb el rècord sostingut d'exportacions i ho veiem, sobretot, amb els successius anuncis de noves inversions estrangeres. Un clar exemple de com l'economia internacional confia en el potencial de Catalunya."

Aragonès ha remarcat "l'enorme solidaritat que ha demostrat la societat catalana" arran de la invasió russa d'Ucraïna, i ha defensat el compromís en defensa de la pau.

"L'amenaça dels valors europeus de la democràcia i els drets humans ens exigeix, com a europeistes, tot el compromís en defensa de la llibertat d'Ucraïna i el restabliment de la pau."

Arran de les conseqüències econòmiques que per als ciutadans té la guerra a Ucraïna, com l'augment del preu de l'energia i del cost de la vida, el president de la Generalitat ha posat en valor les mesures amb què el govern ha reforçat els serveis públics.

"Mesures com la millora del bo social tèrmic i canvis de fons com la gratuïtat de l'etapa educativa de l'I2 són només alguns exemples de com cal donar resposta a les urgències i, en paral·lel, saber impulsar canvis transformadors."

Un any més, i després d'anunciar un pacte de pressupostos amb En Comú Podem per reforçar la sanitat, Aragonès ha agraït l'esforç del sector sanitari i assistencial per deixar enrere les restriccions de la covid. 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut