Pere Aragonès fa una crida a la mobilització per fer inevitable l'amnistia

El líder de l'oposició, Salvador Illa, diu que el diàleg per una solució política ha d'incloure el PSC i els altres partits contraris a la independència

Actualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida als partits a sumar-se a una "gran aliança" per poder defensar l'amnistia i l'autodeterminació a la taula de diàleg entre governs del setembre. Aragonès ha assegurat que aquesta serà la negociació més complexa que haurà fet mai el govern i ha confirmat que la setmana del 13 de setembre es reunirà a Barcelona la taula de negociació amb el govern espanyol.

Abans, però, el president vol un gran acord a Catalunya i ha fet una crida al conjunt del país..

"Els demano que en aquesta negociació, la més complexa perquè és la més ambiciosa de la història contemporània, ens acompanyin per defensar els grans consensos de país: amnistia i autodeterminació"

Aragonès ha explicat que primer vol reunir-se amb els grups que van permetre la seva investidura (JxCat, ERC i CUP) perquè amb "la màxima celeritat" es comenci a treballar per a aquest gran acord nacional per a l'autodeterminació i l'amnistia. La voluntat, però, segons el president de la Generalitat, és "obrir el diàleg a la resta de forces que s'hi vulguin sumar" i també a agents econòmics, societat civil i món municipal.

"Ho entenc com una crida al conjunt de la ciutadania catalana, una crida de país per mobilitzar-se per fer inevitable l'autodeterminació i l'amnistia"

La intenció és recuperar l'esperit dels pactes nacionals pel dret a decidir i pel referèndum i "que aglutini tot el suport polític i social". Segons el cap de l'executiu català, el referèndum "és l'opció més inclusiva de totes" perquè no exclou ningú. "No hi ha cap altra opció que permeti a tothom defensar la seva posició en un procediment acordat i reconegut. No obliga ningú a renunciar als seus plantejaments", ha defensat per després reivindicar que "s'ha d'estar disposat a perdre si la ciutadania decideix".

En aquest sentit, ha rebatut les crítiques de l'oposició assegurant que els referèndums "no són divisius" i ha posat d'exemple que les eleccions no són divisives i que tots els partits accepten els resultats que en surten.

D'altra banda, ha insistit que amb els indults no s'acaba res. Ha admès que ajuden que hi hagi una "negociació més equilibrada" però ha subratllat que no acaben amb la "repressió".

El cap de l'oposició, Salvador Illa, durant la sessió de control (EFE / Quique García)

El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha alertat el president del govern, Pere Aragonès, a l'hora de donar "lliçons de democràcia".

"Vostè és l'únic que va intentar suspendre unes eleccions quan no tenia competències per fer-ho"

Illa ha reconegut que hi ha un conflicte entre Catalunya i Espanya, "però també un conflicte entre catalans", un fet que, segons Illa, Aragonès es nega a reconèixer.

El president de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha reclamat "actuar amb la màxima coordinació i totes les eines per exercir pressió en la negociació amb l'Estat": "Només amb la unitat podrem guanyar la independència". I ha establert l'autodeterminació i l'amnistia com a "elements nuclears" d'aquest diàleg:

La portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha defensat aquest dimecres que l'Acord Nacional per l'Amnistia i el Referèndum no ha de ser només per reforçar la posició del govern en la taula de diàleg, sinó que també ha de ser "l'eina que ha de construir l'alternativa" quan el govern espanyol rebutgi l'amnistia i el referèndum, tal com consideren que passarà.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsProcés catalàMoncloaParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut