La reunió a distància, dilluns, entre Vladímir Putin i Emmanuel Macron a Moscou (Reuters)

Per què una taula inacabable? Macron va rebutjar una PCR per no donar l'ADN a Rússia

La reunió va ser un nou esforç diplomàtic per intentar evitar la guerra entre Rússia i Ucraïna, i la llargada de la taula ha estat interpretada com a símbol de fredor
Arola Cumeras i Bantulà Actualitzat
TEMA:
Rússia

Una de les imatges més comentades de la setmana va ser captada a Moscou, dilluns, a la reunió dels presidents Emmanuel Macron i Vladímir Putin.

Un cop al Kremlin, Macron va ser conduït a l'extrem d'una taula, a quatre metres d'on es va asseure el dirigent rus. Així van conversar, asseguts a banda i banda de la taula ovalada, blanca i --sobretot-- immensa.

La peça de mobiliari sorprenentment llarga va donar lloc a tota mena d'anàlisis, analogies i teories sobre protocol i llenguatge no verbal.

S'ha dit que reflectia desconfiança i fredor davant del tema difícil que s'hi abordava, que va ser essencialment el de la crisi d'Ucraïna. I és que els esforços diplomàtics per evitar una guerra entre Rússia i Ucraïna es multipliquen.

Altres analistes van considerar que la taula podia ser una mostra de la distància ideològica i política que separa Rússia i la Unió Europea, que el protocol rus havia volgut emfasitzar. Ara s'han sabut els motius de la distància. Unes raons molt més prosaiques amb un toc inquietant.

Resulta que el govern rus va oferir a Macron que un metge rus li fes una prova PCR per poder-se acostar a Putin, que està protegit per una estricta "bombolla" sanitària. Com que el president francès la va refusar, la distància social es va haver de multiplicar.

Des de la comitiva francesa que va viatjar a Rússia, han explicat a l'agència de notícies Reuters que França no podia acceptar que els russos tinguessin accés a l'ADN del president, com hauria passat si els facultatius del Kremlin li haguessin agafat mostres nasals.

 

Abans de viatjar, fonts del govern francès precisen que Macron ja havia donat negatiu en una PCR i un test d'antígens. El que no ha transcendit és què temia exactament el govern francès que podria fer el Kremlin amb el material genètic de Macron.
 

El contrast amb la reunió amb el líder kazakh

Les explicacions podrien semblar, fins a cert punt, lògiques. Tanmateix, aquest dijous Putin ha rebut un altre líder, el del Kazhakstan, al Kremlin. S'han assegut a tocar, en una taula petita, i en algun moment s'han donat les mans.

El president rus Vladímir Putin amb el líder del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev (EFE/EPA/Mikhail Klimentyev)

La imatge ha tornat a cridar l'atenció i contrasta amb la de dilluns. El que no ha transcendit és si el president kazakh ha acceptat fer-se la PCR que li han demanat.

ARXIVAT A:
Rússia França Vladímir Putin Emmanuel Macron Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut