Reobren al bany amb bandera groga totes les platges de Barcelona
Imatge d'arxiu de la platja del Bogatell (ACN)

Per què les vacances han avançat la segona onada de la pandèmia

Els experts consideren que a principis d'estiu no estava a punt el sistema de detecció de casos i que, en general, hem menystingut el virus

RedaccióActualitzat

L'arribada de l'estiu i de la calor semblava que havia de portar una certa tranquil·litat a l'evolució de la pandèmia. Gairebé tothom situava l'horitzó d'una possible segona onada a l'octubre.

Però no va ser així. A principis de juliol comencen a sorgir brots i es disparen els casos, molts asimptomàtics, que es detecten sobretot a mesura que es fan més PCR.

 

 

La població afectada és, de mitjana, més jove i genera, proporcionalment, menys ingressos hospitalaris. I a poc a poc, també van creixent els casos que requereixen cures intensives.

 

Contenir l'expansió es converteix en una necessitat per no tornar a posar en risc el sistema sanitari.

La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, alerta que amb el retorn a la vida laboral i escolar es poden infectar persones grans:

"I aquesta és la gran por. Que es comencin a infectar persones grans i tornem a tenir una situació molt més complicada i de molta més afectació."


El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, alerta que les vacances han donat una treva molt parcial:

"Crec que tots vam pensar que les vacances donarien una certa treva i ens han donat una treva molt parcial... Probablement, part de les coses que hem fet a les vacances, reunions familiars, amb aquesta falsa sensació de coneixement i, per tant, menys risc i altres situacions han fet que, malauradament, el nombre de casos s'hagi anat accelerant."

 

Clara Prats, investigadora de biologia computacional i sistemes complexos de la UPC, creu que potser no hem valorat els factors de risc a l'estiu:

"Tots confiàvem en aquesta via exterior a l'estiu i probablement hem menystingut els factors de risc que també hi ha a l'exterior. Què passarà a la tardor? Doncs poden passar moltes coses. Hi ha coses que ens ajudaran i coses que no. Veurem què guanya... Efectivament, les mateixes activitats a l'interior suposaran un risc més elevat, però també és cert que potser és un moment que la nostra vida és una mica més endreçada, ja no veiem gent diferent cada dia..."

 

Mapa interactiu: Risc de brot per municipi

 

Un altre factor que segons els experts ha afavorit l'expansió del virus és que el sistema de detecció de casos no estava a punt a principis d'estiu.

Un sistema que ara sí que està en marxa i provat. També hi ha més equips de protecció als hospitals, es coneix una mica més la malaltia i s'han ajustat millor els tractaments.

Un conjunt de factors que, amb la col·laboració de tothom, poden fer més fàcil la tornada a la feina i a les escoles.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut