Mandonguilles sueques amb salsa
Mandonguilles sueques amb salsa (Flickr/Isabelle Boucher CC BY-NC-ND 2.0)

Per què el suecs no conviden a menjar? Origen i explicacions del #Swedengate

Suècia té costums molt diferents dels d'aquí i s'ha obert un debat nacional arran d'un comentari que ha circulat per les xarxes

Sílvia MateuActualitzat

Què passa si es fa l'hora de dinar o sopar i ets a casa d'algú? Normalment t'oferiran afegir-te a taula, encara que sigui sense gaire convenciment. Però mig món ha descobert aquesta setmana que a Suècia no et convidarien a compartir les seves mandonguilles o el que tinguin per menjar.

Els mitjans suecs s'han afanyat a donar explicacions sobre aquesta forma de fer, enmig de la sorpresa general.

Un comentari entre milers d'altres que va aparèixer a la plataforma social Reddit és l'origen del que s'ha batejat com el #Swedengate. Hi ha milers de tuits amb aquesta etiqueta.

Es preguntava: "Quina és la cosa més estranya que has hagut de fer a casa d'una altra persona a causa de la seva cultura/religió?" i un usuari va explicar el que li va passar a casa d'uns amics suecs: "Mentre jugàvem a l'habitació, la seva mare va cridar que el sopar era a taula. Em va dir que esperés a la seva habitació mentre menjaven."

Cultura individualista

El menjar suec de cada dia és "prou bo per a la família, però no prou bo per oferir-lo als de fora", ha explicat a la cadena SVT la periodista especialitzada en alimentació Lotta Lundgren, que creu que els suecs prefereixen avisar amb antelació perquè els amfitrions puguin quedar bé. Segons ella, és, sobretot, un problema d'"inseguretat".

A la cadena TV4 han buscat explicacions històriques amb l'especialista Richard Tellström, que argumenta que la cultura individualista té a veure amb el fet que s'havia de confiar en una sola collita i emmagatzemar-la durant tot el llarg hivern.

Segons diu: "Suècia va tenir escassetat d'aliments durant tot el segle XX i no ha pogut oferir menjar. No hi ha hagut una agricultura col·lectiva ni menjar compartit."

Un paissatge urbà nocturn
Suècia ha obert un debat als mitjans sobre el seu costum de no compartir l'àpat familiar (Pixabay/Bruno Germany)

Altres comentaris menys amables diuen que els suecs són bastant garrepes. També hi ha els qui ho justifiquen pel respecte als plans d'altres famílies i per no interferir en l'alimentació dels seus fills.

Hi ha qui nega que n'hi hagi per a tant, però hi ha coincidència que l'hospitalitat sueca a l'hora de menjar és a molta distància de la que hi ha cap al sud.

Sobre això, pocs dies després del comentari original, va començar a córrer un mapa que l'autor ja admet que "no respon a una investigació extremament professional i que el significat dels colors es pot haver exagerat fins al punt que gairebé sembla com si els habitants del nord mai donin menjar". Però també deixa clar que "a les zones blaves d'aquest mapa tenen més probabilitats de donar menjar als seus hostes que a les zones vermelles".

 

Qüestió d'estat

Els suecs han quedat tocats fins al punt que, segons el diari Aftonbladet, l'agència sueca de Seguretat Psicològica, ha hagut de negar que hi hagi darrere una campanya en contra del país. Aquest organisme governamental s'encarrega, justament, de controlar la imatge exterior del país.

"Una sola captura de pantalla ha destruït la visió que es té de Suècia", lamenten.

Ningú sap del cert quin és el secret que explica aquests fenòmens virals a les xarxes però, darrere d'aquest cas, no hi ha bots ni res semblant, i ha resultat que té una part de veritat, com passa sovint amb els tòpics.

ARXIVAT A:
Suècia Alimentació
Anar al contingut