Imatge recreada no a escala d'un asteroide orbitant a la Terra amb la Lluna de fons

Per què diuen que la Terra tindrà dues llunes els pròxims dos mesos?

Aquest diumenge, la Terra guanyarà un segon satèl·lit, una "minilluna" que orbitarà al nostre planeta de forma temporal, segons els càlculs
Toni Noguera Martínez Actualitzat
TEMA:
La Lluna

La Terra estrena una minilluna. Aquest diumenge, 29 de setembre, la Lluna deixarà de ser l'únic satèl·lit natural de la Terra, tot i que el fenomen té data de caducitat

Segons els últims càlculs del Jet Propulsion Laboratory Horizons de la NASA, la gravetat de la Terra capturarà aquesta segona lluna el diumenge 29 de setembre a les 21.54 i la perdrà a les 17.43 del 25 de novembre.

L'anomenen minilluna perquè, tal com fa el nostre satèl·lit natural, orbitarà al voltant de la Terra.

En realitat, aquesta segona lluna no serà, per mida, comparable al nostre satèl·lit. Es tracta d'un petit asteroide d'uns 10 metres de diàmetre, anomenat PT5 202, que la força d'atracció del planeta Terra atraparà durant dos mesos.

Durant aquest temps, l'asteroide girarà al voltant de la Terra, però no farà una òrbita completa i a partir de finals de novembre recuperarà la seva òrbita heliocèntrica normal, al voltant del Sol. 


El nou satèl·lit temporal de la Terra no reflectirà prou llum per a ser vista a ull nu, ni tan sols amb segons quins telescopis poc especialitzats. 


"No impactarà amb la Terra"

Josep Maria Trigo, investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEC), ha explicat a TV3 que es tracta "d'un asteroide, d'una gran roca. No és un cos planetari com la nostra Lluna". A més, ha afegit, aquests objectes tan petits no es poden veure "ni amb un telescopi d'aficionat".

Trigo també ha puntualitzat que aquesta "no és la primera vegada" que la Terra captura una minilluna, i que aquestes captures temporals que fa la gravetat de la Terra tenen lloc ocasionalment. 

"Fins ara hi ha hagut pràcticament una desena d'asteroides de petita mida, de pocs metres, que s'han detectat. El primer va ser el 2008 TC3, que va produir la caiguda d'un meteorit al Mahatashita en el desert de Sudan."

Tot i que en dues setmanes aquest asteroide recuperarà l'òrbita al voltant de sol, és massa aviat per a predir com serà el seu pròxim retrobament amb la Terra: "Això dependrà de la seva evolució", explica l'investigador.

De moment, però, ja es descarta que la seva proximitat pugui acabar en un impacte amb la Terra: "Des de les primeres observacions ja es va descartar que aquest asteroide pogués impactar directament contra la Terra."

Josep Maria Trigo, a l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, participa en la defensa planetària i en el programa de l'Agència Europea de l'Espai que es dedica a fer el seguiment d'aquest tipus d'asteroides per millorar el càlcul de les seves trajectòries:

"D'aquesta manera podem predir si hi haurà un impacte en poques hores o si, que és el més comú, passen relativament lluny de la Terra."

ARXIVAT A:
Ciència La Lluna
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut