Per què creix l'ús de bosses de plàstic amb nanses, malgrat estar prohibit donar-les de franc

Des del 2021 no estan permeses, però se'n consumeixen més que el 2020

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cori Calero

Periodista de TV3 especialitzada en crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat

Les bosses de plàstic estan prohibides des del 2021, tant les de nanses de plàstic lleuger com les anomenades "bosses de secció", que són les petites que es fan servir per a la fruita i la verdura. Però, malgrat això, sorprenentment el 2022 han augmentat de manera alarmant en el petit comerç.

Ho treu a la llum un estudi de l'Agència de Residus de Catalunya, que detalla que el conjunt d'aquests establiments van lliurar 1.045 milions de bosses prohibides en un any.

Per exemple, en el cas d'un dels tipus de bossa que no està permès, les de nanses de plàstic fi d'un sol ús, han passat de 319 milions el 2020 a 392 milions el 2022, un 22% més. S'hi inclouen les anomenades "bosses fragmentables", que són un tipus de bossa que es va dissenyar perquè es degradés més ràpidament, però que, precisament, es va veure que, en trencar-se fàcilment, acabaven com a microplàstics irrecuperables en el medi ambient, amb un alt impacte.

Però si, a més, hi sumem les bosses petites de secció, mentre que el 2020 se'n van utilitzar 355, el 2022 van augmentar fins a les 580, un 63% més.

"Ens preocupa moltíssim que el comerç urbà doni més bosses i, especialment, que en doni de les que estan prohibides"


La normativa les prohibeix, però continuen al mercat

Pilar Chiva Rodríguez, directora de l'Àrea d'Economia Circular de l'Agència de Residus de Catalunya, ens explica que l'estudi es va poder fer gràcies a enquestes als establiments. Però, a més, la Direcció General de Comerç ha fet més de 3.300 inspeccions, arran de les quals l'ARC ha fet diversos advertiments als que ho incompleixin i ha posat 12 sancions, que poden anar entre els 300 i els 600 euros.

Aquestes sancions, però, segons organitzacions independents que treballen per reduir els residus, com la Fundació Rezero, és insuficient.

"Si tenim una normativa i un règim sancionador, a Catalunya no s'està complint."

Rosa Garcia, biòloga, doctora en sostenibilitat i directora de Rezero, creu que la llei no es fa complir prou. "Pot ser que sigui per falta de recursos de les administracions, però en indrets com les Balears s'ha fet".

Una munió de materials que confonen els consumidors

Per revertir l'actual tendència creixent, l'Agència de Residus de Catalunya ha donat la informació de l'estudi a les associacions de comerç. "Els hem ofert fer formació als seus socis, si és que no es coneix prou la normativa. Però també volem que es facin més inspeccions", diu Pilar Chiva.

Què ha passat, doncs? Per què si la tendència era a la baixa després que s'obligués els comerços a cobrar-les el 2017, tornen a augmentar? De fet, segons la mateixa Agència de Residus, el 2020 l'ús de bosses de nanses de plàstic d'un sol ús va baixar un 70%. La campanya de conscienciació de l'Agència que anunciava l'entrada en vigor de la llei que prohibia les bosses de plàstic d'un sol ús tenia com a eslògan "S'acaba el malson". Però el malson, lluny d'acabar-se, s'està fent més i més gran.

Segons Rosa Garcia, de Rezero, un dels motius és la multitud de formats i materials de bosses que trobem avui dia al mercat. I és que per al consumidor de vegades és difícil discernir quines són les que estan prohibides i quines no. En trobem de plàstic fi de nanses i sense, de plàstic gruixut, de plàstic fragmentable, de secció, de plàstic biodegradable... Les úniques bosses de plàstic permeses són les compostables, i les de plàstic reciclat molt gruixudes (de 50 micres o més), que es consideren reutilitzables. I s'han de cobrar obligatòriament.

Primer pla d'una bossa compostable amb fruita a dins. Imatge del 23 de novembre del 2018. (horitzontal)
Les bosses compostables són, juntament amb les reciclades gruixudes, les úniques de plàstic que estan permeses

Aquest batibull de materials és, per Rosa Garcia, el motiu de fons pel qual el consum de bosses de plàstic, lluny de reduir-se fins al 90%, ha augmentat. El 90% és el que marca l'objectiu de reducció per a l'any 2020 de bosses comercials amb nanses d'un sol ús de plàstic no compostable del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus.

"Davant les normatives per reduir aquest residu, la reacció del sector de l'envasament i petroquímic ha estat fer una estratègia de posar al mercat tota mena d'alternatives com les bosses compostables o reciclades, i així poder continuar guanyant diners amb materials d'un sol ús." De fet, en moltes bosses compostables hi trobem missatges impresos acompanyats de logotips amb fulles verdes o la paraula "eco" per reforçar la seva imatge positiva. O, en el cas de les bosses reciclades, paraules com "redueix, reutilitza, recicla".

"Utilitzen un màrqueting enganyós, fent creure que són bones per al medi ambient i perpetuant el sistema d'un sol ús."

(3cat)

Acabar amb el sistema d'un sol ús

I és que l'alternativa no són altres materials que també tinguin una vida efímera, recorda Rosa Garcia. "L'alternativa real és l'envàs reutilitzable, la carmanyola, el carret o la bossa de roba."

El petit comerç (que representa el 77% de la superfície comercial a Catalunya) concentra el 82% del consum de bosses que ha fet el comerç català l'any 2022, i el 100% del consum de bosses de plàstic d'un sol ús. Però no només Rezero: també l'Agència de Residus de Catalunya demana que el focus no sigui el petit comerciant, sinó que es persegueixin fabricants i distribuïdors. "Demanem al ministeri que les prohibicions i sancions s'enfoquin a la indústria que fabrica i distribueix aquestes bosses, perquè són ells els que les posen al mercat i no estan permeses".

Les xifres de les tones i tones de plàstics que arriben al mar són cada cop més preocupants. Només al Mediterrani es calcula que poden ser unes 700 tones al dia. Això el converteix en un dels mars més contaminats per plàstic del món. La xifra als oceans de tot el planeta és de deu milions de tones l'any. Però, tot i els estudis, tot i la informació contrastada, les bosses de plàstic continuen augmentant en el nostre dia a dia, encara que estiguin prohibides.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut