Una ginecòloga pren una mostra a una pacient (iStock)
Una ginecòloga pren una mostra a una pacient (iStock)

Per què augmenten les infeccions de transmissió sexual, sobretot en dones

Els canvis en els comportaments, la millora de les tècniques de detecció i l'augment de proves són els factors que hi han influït

Xavier DuranActualitzat

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) han augmentat la darrera dècada a l'estat espanyol i la pujada ha estat especialment important en dones. Així ho indiquen estudis i informes fets públics recentment.

Un estudi que s'acaba de publicar a Midwifery, fet per investigadors de Cantàbria i Astúries, mostra un augment d'aquestes infeccions des del 2010 fins al 2019. Segons els autors, l'evolució a l'estat espanyol és semblant a l'observada en general a Europa, però es tracta d'un dels països més afectats.

Per la seva banda, un informe de la plataforma Bloom mostra que entre 2012 i 2019 els casos d'ITS en dones han crescut un 1.073%. Entre les infeccions de transmissió sexual més diagnosticades destaca la clamídia, que representa el 64,8% dels casos, seguida a distància per la gonorrea o infecció per gonococ (15,6%) i el VIH (8%).

Pel que fa als increments més grans, la gonorrea va ser que la que va tenir l'augment més elevat des del 2015: un 729%. Els casos de sífilis, limfogranuloma veneri i hepatitis C en dones van créixer un 129%, 178% i un 76%, respectivament.

Els casos de VIH en dones es troben estancats i n'hi ha entre 400 i 500 de nous cada any. I pel que fa a l'hepatitis B ha estat l'única ITS que ha anat enrere entre 2015 i 2019, concretament un 41%.


Canvis en el comportament i més i millors controls

El 80% dels casos es van diagnosticar en dones d'entre 15 i 35 anys i es van concentrar el 50% entre els 15 i 24. A més edat disminuïen els casos de clamídia i pujaven els de sífilis i gonorrea. Aquest era el diagnòstic més present en dones de 55 anys.

La raó perquè l'impacte de les ITS es redueixi a partir dels 35 anys es deu, segons l'informe, a l'estabilització en el nombre de parelles sexuals.

Això concorda amb la valoració que fa per al 324.cat el doctor Martí Vall, cap de la Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol i metge i investigador de la Fundació Lluita contra les Infeccions. Segons explica, "les ITS com el VIH, la sífilis i la gonocòccia afecten sobretot homes que tenen sexe amb homes i, en el cas d'homes bisexuals, aquests poden fer de pont per a la transmissió a les dones".

Però afegeix que en els darrers anys "les persones heterosexuals han anat adoptant comportaments que eren més específics d'aquest col·lectiu, com ara tenir diverses parelles, no fer servir el preservatiu o obtenir contactes a través d'aplicacions de mòbil":

"Això ha fet que les ITS s'estenguin més entre homes i dones que tenen relacions heterosexuals, sobretot en persones joves. Previsiblement les ITS seguiran augmentant en la població heterosexual".

Però cal tenir en compte un altre aspecte, continua el doctor Vall: les tècniques per detectar-les han millorat considerablement i s'han fet més accessibles:

"Al fer-se més cribratges, el nombre de casos detectats augmenta en persones sense símptomes, però no sabem si totes tenen la mateixa rellevància i si es poden transmetre amb facilitat en aquests casos".

Posa com a exemple, per al cas de les dones, que es mirava sobretot el virus del papil·loma humà, pel risc que provoqui un càncer genital, "però ara també es presta atenció a altres ITS i els professionals sanitaris estan més preparats i se'n detecten més, principalment als CAP a través dels metges de família i les llevadores i ginecòlogues".

Segons el doctor Vall, si amb les ITS se sol pensar més en les dones és perquè en elles poden tenir més rellevància "per afectació de l'aparell reproductor, provocar esterilitat i transmetre-les per via vertical al fetus".

(iStock)

Però d'ITS n'hi ha més d'una vintena i algunes, com la clamídia, explica, sobretot en dones és gairebé sempre asimptomàtica:

"Aquesta infecció a nivell genital causa la malaltia inflamatòria pelviana, però pel nombre elevat de casos que es detecten sembla que tindria una menor rellevància associada a aquesta malaltia del que es pensava abans".

L'informe de Bloom també revela que es donen més contagis on hi ha més concentració de població i també hi ha risc més elevat en zones més turístiques.

Per això, Catalunya va concentrar més de la meitat dels casos estatals, el 58%. La segueix a força distància Madrid, amb l'11%. En tercer lloc hi trobem el País Valencià, amb el 8,7%.


Un milió d'infeccions diàries a tot el món

L'augment de les ITS no es dona només a Europa. Segons els centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC), durant els primers mesos de pandèmia van disminuir, però a finals del 2020 ja van remuntar i, finalment, els casos de gonorrea, sífilis i sífilis congènita van superar els nivells del 2019. En canvi, els casos de clamídia van disminuir, però els CDC ho atribueixen al fet que s'han fet menys proves.

A tot el món, segons dades de l'OMS, cada dia es produeixen més d'un milió d'infeccions de transmissió sexual, però la majoria són asimptomàtiques. Es calcula que cada any es produeixen 374 milions de noves infeccions que corresponen a una d'aquestes quatre: clamídia, gonorrea, sífilis i tricomoniasi.

Entre els impactes més destacats en les dones, l'OMS ressalta que la infecció per virus del papil·loma humà estava associat, el 2018, amb 570.000 casos de càncer cervical i amb més de 310.000 morts anuals per aquesta malaltia.

Almenys un milió de dones embarassades es van infectar de sífilis el 2016 i això va comportar 200.000 casos de naixement de fetus mort o bé de mort prematura del nadó.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut