Per què aquest any els nous jutges es graduen a Madrid i no a Barcelona?

El trasllat del lliurament dels despatxos genera malestar entre una part de la judicatura catalana

Roger RoviraActualitzat

Per què l'acte d'entrega dels despatxos judicials s'ha canviat de Barcelona a Madrid?

Després de vint anys fent-se a Barcelona, l'acte d'entrega dels despatxos judicials als nous jutges, que presideix el rei, s'ha fet a Madrid.

El canvi del lloc trenca una tradició iniciada el març de l'any 1998. La capital catalana acollia la cerimònia gairebé des que es va es va decidir instal·lar l'escola judicial a Barcelona, en un edifici situat a Vallvidrera.

Els últims anys l'entrega de despatxos judicials s'havia fet a L'Auditori de Barcelona. TV3 ha pogut saber que, fins fa poc, el Consell General del Poder Judicial hi tenia emparaulades diverses dates del febrer, perquè tenia previst continuar celebrant l'acte aquí també aquest any.

La reserva, però, va ser cancel·lada fa poques setmanes sense donar explicacions.

La justificació oficial per no fer l'acte a Barcelona i la resposta del TSJC

Els motius del canvi d'ubicació exposats pel Consell General del Poder Judicial són la commemoració del 40è aniversari de la Constitució i dels 25 anys de la llei sobre com s'han de formar els jutges.

 

 

La decisió no ha agradat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que aquest desembre, en un comunicat, va manifestar la seva "profunda decepció" pel canvi de lloc. En el document emès pel TSJC també s'hi deia que "confien que es tracti d'una decisió transitòria i que es tornin a donar les condicions necessàries perquè es pugui tornar a fer a Barcelona".

Com ho valoren les associacions judicials?

Les associacions judicials conservadores consultades per TV3 no han volgut valorar públicament el canvi de Madrid per Barcelona. Només ho ha fet l'associació progressista Jutgesses i Jutges per la Democràcia, que consideren que la decisió del Consell General del Poder Judicial és una equivocació.

Així ho ha manifestat la seva portaveu, la magistrada Montserrat Comas:

"Creiem que és un error. És una anormalitat institucional i no hi ha raons que ho justifiquin, perquè si és per raons de seguretat, doncs també s'han fet altres actes d'àmbit estatal a Barcelona fa poc."

 

Com ho valoren els jutges a nivell personal?

A nivell personal, altres jutges consultats per TV3 consideren que el motiu real del trasllat de l'acte a Madrid és evitar portar el rei a Catalunya, pel rebuig ciutadà que hi va haver l'última vegada, l'abril de l'any passat, amb manifestacions a la zona de L'Auditori de Barcelona.

També, en alguns casos, es vincula el canvi amb la proximitat del judici al procés que ha de començar d'aquí unes setmanes al Tribunal Suprem, en què es jutja el govern català destituït per l'article 155.

 

 

Altres jutges de caire conservador, en canvi, es queixen de la decisió de fer l'acte a Madrid perquè la interpreten com una falta de suport als jutges que exerceixen a Catalunya, que diuen que se senten assetjats. Com per exemple amb les pintades a l'edifici de Sant Cugat del Vallès on viu la família del jutge Pablo Llarena.

L'escola judicial de Vallvidrera

El fet que l'escola on es formen els jutges de tot Espanya sigui, des de fa vint anys, a Barcelona, és un altre motiu pel qual la judicatura considera que l'acte s'ha de fer a Catalunya.

Aquesta és l'única seu de l'Estat a Catalunya, en un edifici cedit per la Generalitat durant 30 anys. L'acord de cessió s'ha de revisar d'aquí vuit anys.

ARXIVAT A:
CGPJ
Anar al contingut