Més enllà del preservatiu, hi ha diversos tractaments en estudi sobre mètodes anticonceptius masculins reversibles (iStock/ollinka)

Per on passa el futur de l'anticoncepció masculina: de crema hormonal a injeccions a l'escrot

Alguns uròlegs aposten per invertir en tractaments que siguin realment reversibles i alerten de l'augment d'homes que es fan la vasectomia amb molt desconeixement
Enllaç a altres textos de l'autor

Cèlia Forment i Bori

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

@celiaforment
Actualitzat
TEMA:
Salut

Històricament, els mètodes per evitar els embarassos gairebé sempre han recaigut en la dona. Preservatius a banda, les pastilles anticonceptives, els dispositius intrauterins i la lligadura de trompes han estat i són, de lluny, els tractaments més utilitzats per les parelles quan no volen tenir fills. De fet, el percentatge d'homes que opten per la vasectomia no arriba al 5%, segons dades d'un sondeig que la Societat Espanyola de Contracepció va fer el 2022. 

Això, però, sembla que està canviant. Els experts en Urologia constaten que l'interès dels homes -sobretot dels joves- per l'anticoncepció masculina va a l'alça. Això que --a priori-- sembla un canvi de tendència positiu, preocupa alguns metges. Carlos Balmori, especialista de la Clínica Ginefiv, és un d'ells.

Aquest facultatiu creu que cal considerar la vasectomia com un mètode irreversible, perquè el procés per tirar-la enrere és complex i no sempre s'aconsegueix que el pacient torni a ser fèrtil. És per això que li preocupa que cada cop hi hagi més homes joves, sense parella i sense fills, que es vulguin sotmetre a aquesta intervenció:

"Em trobo amb homes que van fer-se vasectomies i ara sí que volen tenir fills. La vida dóna moltes voltes, i és per això que crec que s'hauria d'apostar per mètodes reversibles."

Però hi ha mètodes anticonceptius masculins reversibles més enllà del preservatiu? Els experts consultats expliquen que hi ha diversos tractaments en estudi.


Crema hormonal per frenar la producció d'esperma

Un dels fàrmacs amb què s'està experimentant és una crema hormonal que s'aplica a les espatlles un cop al dia i, a partir de la novena setmana, bloqueja la producció de l'esperma. Aquest anticonceptiu es troba en l'última fase de l'assaig clínic, als Estats Units, i ha demostrat un 86% d'eficàcia.

Normalment, en cada mil·lilitre d'esperma hi ha entre 15 i 40 milions d'espermatozoides, i el que ha demostrat aquest estudi és que amb aquesta crema el recompte es redueix a només 1 milió d'espermatozoides per mil·lilitre, una xifra massa baixa -en principi- per aconseguir fecundar l'òvul.

Com dèiem, l'avantatge d'aquesta mena de gel tòpic és que és un mètode reversible. Un cop l'home deixa de posar-se la crema, torna a ser fèrtil en un període màxim de dos a tres mesos. Però aquest fàrmac també pot tenir alguns efectes secundaris, com ara augment de risc cardiovascular, augment de pes i acne.

 

Injecció a l'escrot

Un altre dels estudis que s'estan fent per mirar d'aconseguir un mètode anticonceptiu reversible passa per immobilitzar temporalment els espermatozoides, de manera que no aconsegueixin arribar a l'òvul.

Aquest mètode, desenvolupat per una empresa biotecnològica de Virgínia --als Estats Units-- consisteix a injectar una substància aquosa pels conductes per on passa l'esperma. Segons les últimes dades que es tenen d'aquest estudi, al cap de 30 dies s'aconsegueix que el 99% dels espermatozoides redueixin el seu moviment.

Josep Torremadé, uròleg de l'Hospital Clínic i cap de la unitat d'Andrologia, subratlla un dels avantatges d'aquest fàrmac: 

"Aquest mètode, que s'ha provat bastant en animals, seria reversible en només 2 hores"


Quan arribaran al mercat?

En el cas de les injeccions a l'escrot, l'empresa que les està desenvolupant creu que es podrien començar a comercialitzar entre el 2026 i el 2027. Primer, als Estats Units, i un cop superats els controls sanitaris europeus, a Espanya.

Pel que fa a la crema hormonal que frenaria la producció d'esperma, els estudis estan en la fase més complicada. I és que per aconseguir que una farmacèutica inverteixi en aquest mètode, caldria demostrar que ha funcionat com a anticonceptiu durant un any com a mínim. 

Els 300 homes que voluntàriament han participat fins ara en l'assaig clínic haurien d'acceptar tenir relacions sexuals amb l'única protecció que ofereix aquesta crema. Està per veure quants d'aquests estan decidits a tirar endavant aquesta última fase amb el risc que la pomada falli i acabin tenint descendència.
 

Tot i els diversos mètodes anticonceptius que hi ha en estudi, el preservatiu és l'únic fiable per prevenir malalties de transmissió sexual.

ARXIVAT A:
Salut Ciència
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut