Madrid

Pedro Sánchez: "Li he dit al rei que el PSOE està disposat a fer un pas endavant"

El líder del PSOE es mostra disposat a intentar formar govern perquè, ha dit, el PP i Rajoy "han renunciat a dialogar i negociar" amb les altres forces polítiques

RedaccióActualitzat

El líder del PSOE i candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit al rei Felip VI que està disposat a acceptar la petició de formar govern. Sánchez ha dit que cal respectar les normes democràtiques que, ha dit, "no tenen dreceres", i que fins ara les ha respectat, però que l'actitud del PP, que ha qualificat d'"escapisme polític", l'han impulsat a fer el pas:

"El senyor Rajoy i el PP han renunciat a dialogar i a negociar amb la resta de forces polítiques, no només amb el PSOE, i han renunciat a presentar una proposta política."

Sánchez, que no ha volgut comentar cap detall de la seva conversa amb el rei en la segona audiència, ha dit el que l'ha mogut a proposar-se és l'ànim de desbloquejar la situació, però que cal esperar a la tarda per veure com Rajoy resol la "incògnita". Preguntat per l'actitud del líder de Podem, Pablo Iglesias, que aquest dilluns li va oferir suport per "enfrontar-se als barons" socialistes, Sánchez ha dit que encara no sap a què respon l'actitud d'Iglesias:

"Els últims dies he estat objecte de lletjos i d'arrogància per part de Pablo Iglesias, i jo sempre he respost amb respecte. Per poder cal voler, i ja veurem en els pròxims dies si realment volen."

L'aspirant socialista a la presidència del govern espanyol ha afirmat que no vol fer servir la consulta dels possibles pactes a la militància com a contrapès als líders regionals del partit. Sánchez ha negat que hagi ocultat proposar aquesta consulta als líders, ha dit que la consulta serà sobre el text amb l'acord a què s'hagi pogut arribar, i ha afirmat que sempre ha defensat consultar a la  militància els assumptes importants:

"Va ser decisiu escollir el secretari general amb el vot de la militància, i amb la legitimitat que això em dóna, ja vaig dir que s'havien d'obrir mecanismes de consulta a la militància. I no se m'acut millor moment i millor assumpte que poder debatre i decidir, conjuntament amb el comitè federal i amb la militància, que un eventual acord de govern amb diferents forces polítiques."

Sánchez ha suggerit que si rep l'encàrrec d'intentar la investidura, començarà a parlar de seguida amb les altres forces polítiques, i que no ho ha fet fins ara per respecte a la força més votada. I ha afegit que parlarà "amb tothom", també amb el PP, perquè "representa a 7 milions d'espanyols," que li mereixen tot el respecte.

 

Dia possiblement decisiu

Ja en la recta final de la segona ronda de consultes del Rei Felip VI, aquest dimarts pot canviar el panorama polític a Espanya. Aquesta tarda serà el torn de Rajoy que, tot i ser el guanyador de les eleccions del 20 de desembre, no compta amb els suports necessaris per formar govern. Però segueix la gran incògnita: no se sap si demanarà al líder del PSOE que formi govern o es tornarà a decantar per Mariano Rajoy. Una altra opció seria que Felip VI decidís obrir una tercera ronda de consultes.

Encara que només sigui perquè el rellotge comenci a comptar per a unes noves eleccions, l'encàrrec formal del rei és imprescindible i obligat per la Constitució, tot i que no hi ha terminis màxims reglamentats per fer-ho. El PP ja ha anunciat que, si el monarca proposa a Rajoy que se sotmeti a la investidura, molt probablement el dirigent popular tornarà a rebutjar-ho, perquè no compta amb prou vots per ser investit. Això ajornaria encara més el primer debat d'investidura, i prolongaria indefinidament la paràlisi política que viu Espanya.

La intenció de Pedro Sánchez d'acceptar l'encàrrec d'intentar una investidura no serà feina fàcil. El PSOE està profundament dividit, com es va poder comprovar amb la filtració de les intervencions en el comitè federal de dissabte, en què rebutgen qualsevol acord amb Podem i que, per cert, han generat fort malestar en la direcció socialista.

Mentrestant, Podem i Ciutadans s'han oposat a l'intent de Pedro Sánchez de buscar un acord amb tots dos. Les dues formacions s'han vetat mútuament perquè diuen que els seus programes són oposats.

Els partits independentistes catalans també descarten donar suport a una investidura de Pedro Sánchez.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut