El procés d'investidura de Pedro Sánchez començarà el 22 de juliol (EFE)

Pedro Sánchez intentarà ser investit president el 22 i 23 de juliol

El 22 de juliol començarà el procés d'investidura i, si no hi ha acord per investir el candidat socialista com a president del govern, el 10 de novembre hi haurà eleccions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions 28A

Tret de sortida oficial del procés d'investidura de Pedro Sánchez com a nou president del govern espanyol. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha anunciat que el debat per investir el candidat socialista començarà el 22 de juliol amb la intervenció de Sánchez, al matí, i dels grups parlamentaris, a la tarda.

Així, l'actual president en funcions estableix que, si no surt elegit president, les eleccions es faran el 10 de novembre. Sánchez, que arriba al debat sense els suports necessaris, no perd de vista la possibilitat de repetir els comicis.

Amb la primera votació, que serà el 23 de juliol, s'inicia el període de dos mesos que estableix la llei perquè hi hagi nou president del govern espanyol. Per tant, el 23 de setembre és la data límit. Si no hi ha president a la primera votació, la segona serà el 25 de juliol.

Si aquest dia no s'ha arribat a un acord, l'endemà s'expedirà el reial decret de convocatòria d'eleccions i ja entrarà en vigor. La reforma electoral del 2016 indica que han de transcórrer 47 dies fins a celebrar-se els comicis. Això ens porta fins al 10 de novembre, data de les possibles eleccions.

 

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha anunciat el calendari de la investidura


Calendari amb les dates clau

22 de juliol: Inici del debat d'investidura amb la participació de Pedro Sánchez i dels grups parlamentaris

23 de juliol: Primera votació

25 de juliol: Segona votació

23 de setembre: Data límit perquè hi hagi president del govern

24 de setembre: Reial decret de convocatòria d'eleccions

10 de novembre: Eleccions generals


Investidura incerta

Sánchez, que és a Brussel·les per consensuar el repartiment de càrrecs de la Unió Europea, ha comunicat la data per telèfon i per carta i no ho ha pogut fer en persona. La cimera dels líders europeus s'ha allargat perquè no hi ha acord en la distribució de les institucions comunitàries.

El candidat del PSOE inicia el procés d'investidura amb totes les possibilitats obertes. Ara com ara, l'actual president en funcions no té assegurat el suport necessari per sortir elegit president.

En primer lloc, començaran les rodes de consultes amb el PNB i Unides Podem com a soci preferent de Sánchez. Per la seva banda, el PP i Ciutadans mantenen inamovibles les seves posicions de no facilitar la investidura. El Partit Socialista ha fet una crida a la responsabilitat dels partits.

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut