Ni el jutge ni les parts no li han pogut formular preguntes (EFE/Borja Sánchez-Trillo)

Pedro Sánchez es querella per prevaricació contra el jutge que investiga Begoña Gómez

La Moncloa fa el pas poc després que Sánchez s'hagi acollit al dret a no declarar davant el magistrat

Actualitzat

L'Advocacia de l'Estat ha presentat una querella per prevaricació i en defensa de "la dignitat de la institució" contra el jutge Juan Carlos Peinado, que dirigeix la investigació contra la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez, per pressumpte tràfic d'influències. 

Segons ha indicat la ministra-portaveu Pilar Alegría en roda de premsa aquest migdia, l'interrogatori a Pedro Sánchez forma part d'una "causa política" sense recorregut. "El que estem vivint és un muntatge, és absolutament evident que estem davant d'un muntatge amb una estratègia molt clara que vol donar cobertura jurídica i judicial al que és una causa política", ha afirmat. "Aquí no hi ha causa", ha conclòs en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de Ministres.

Tot això ha passat poc després que Pedro Sánchez s'hagi acollit al dret a no declarar aquest dimarts davant del jutge Juan Carlos Peinado pel cas de presumpte tràfic d'influències de la seva dona, Begoña Gómez. És la primera vegada que un jutge ha entrat a La Moncloa per prendre declaració al president del govern espanyol. Sánchez s'ha trobat amb el magistrat al Ministeri de la Presidència, i no en els edificis principals del Palau de la Moncloa.

Sánchez s'ha acollit a l'article 416 de la Llei d'enjudiciament Criminal que permet que com a parella de Begoña Gómez estigui "exempt de l'obligació de declarar".

El jutge ha accedit al recinte a les 10.20 per interrogar-lo i ho ha fet amb les defenses dels tres investigats (Gómez, l'empresari Juan Carlos Barrabés i el rector de la Universitat Complutense, Joaquín Goyache), el fiscal José Manuel San Baldomero i l'advocada de Vox, Marta Castro, en representació de les acusacions populars.

Diverses acusacions populars de la causa contra Begoña Gómez han impugnat la decisió del jutge de deixar-les fora de l'interrogatori com a testimoni de Sánchez. Es tracta de l'organització ultracatòlica Hazteoír o l'anomenada Iustitia Europa.

El cotxe que ha traslladat el jutge Juan Carlos Peinado a la Moncloa (Efe/Mariscal)

Aquest dilluns, la Fiscalia havia recorregut la resolució que rebutjava que Sánchez pogués declarar per escrit, tal com havia sol·licitat.

La Fiscalia, que ja havia recorregut la setmana passada la citació de Sánchez, assegura que "la diligència no és necessària per a la investigació, no resulta útil, ni és pertinent ni necessària, atenent la finalitat que manifesta perseguir". Tanmateix, el ministeri públic admet que el recurs tindrà una "escassa incidència". La defensa de Begoña Gómez també va recórrer la decisió del jutge Peinado.

Sánchez i Gómez arribant a la Cimera de la Comunitat Política Europea de l'any passat a l'Alhambra de Granada
Sánchez i Gómez arribant a la Cimera de la Comunitat Política Europea de l'any passat a l'Alhambra de Granada (Europa Press/Álex Cámara)

Sánchez va demanar declarar per escrit

En una carta dirigida al jutge, Sánchez manifestava voluntat de "col·laborar" amb la justícia, però defensava que la declaració s'havia de fer per escrit, perquè això és el que "marca la llei".

Sánchez assenyalava que la declaració és "inescindible de la condició de president del govern" i reclamava fer-ho per escrit per "preservar el sentit propi de la institució".

El president del govern espanyol citava la llei d'enjudiciament criminal, que diferencia entre la declaració d'un cap de l'executiu per fets de què tingui coneixement per "raó del càrrec" o per fets aliens a l'exercici com a president. En el primer cas, la llei dona la possibilitat de declarar per escrit, però en el segon no.

Tot i que el jutge investiga Gómez per "actes, conductes i comportaments des que el seu marit és president del govern espanyol", rebutja que Sánchez declari per escrit perquè creu que el seu testimoni no és per fets relacionats amb el càrrec.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a La Moncloa (EFE/Zipi)

Tercer president espanyol citat a declarar

D'aquesta manera, Pedro Sánchez s'ha convertit en el tercer president del govern espanyol citat a declarar davant d'un jutge en ple mandat.

Anteriorment, ho va fer el seu predecessor, Mariano Rajoy, com a testimoni en el judici de la primera etapa del cas Gürtel, i també Felipe González, en la fase d'investigació del cas Segundo Marey.
 

El rector de la Complutense nega irregularitats

Aquest dilluns, el rector de la Universitat Complutense, Joaquín Goyache, ha tornat a negar que hi hagués cap irregularitat en la càtedra que codirigeix Begoña Gómez i ha negat que donés cap ordre sobre qui havia de dirigir-la.

En una declaració de prop d'una hora, Goyache ha assenyalat que era "una càtedra més" i que només hi va intervenir per traslladar la proposta a l'aleshores vicerector, Juan Carlos Doadrio, que va ser qui se'n va encarregar.

El rector de la Complutense, Joaquín Goyache, sortint de declarar aquest dilluns
El rector de la Complutense, Joaquín Goyache, sortint de declarar aquest dilluns (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Després de Goyache ha comparegut el president de l'Institut Empresa (IE), Diego del Alcázar, per declarar sobre la contractació de Gómez al capdavant de l'Africa Center, un dels organismes de l'IE. Alcázar ha defensat que la contractació es va fonamentar en el currículum de Gómez, adequat per a la feina.

A continuació, el jutge ha interrogat el director de la Fundació Esport Jove del Consell Superior d'Esports, Félix Jordán de Urries, a qui un advocat aliè a la causa va identificar com la persona que va posar en contacte Gómez i Barrabés.

També estava previst que declarés aquest dilluns l'altre acusat, l'empresari Juan Carlos Barrabés, però finalment s'ha suspès per motius mèdics i s'ha ajornat fins a l'1 d'agost. També s'ha suspès la declaració del conseller delegat del grup Barrabés, Luis Miguel Ciprés.
 

De què s'acusa Begoña Gómez?

Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez, està investigada per presumptes delictes de corrupció i tràfic d'influències. Està acusada de fer servir les seves influències per beneficiar amb ajudes públiques els empresaris Javier Hidalgo i Juan Carlos Barrabés.

La denúncia inicial la va interposar l'organització d'extrema dreta Manos Limpias, que va admetre que s'havia basat en articles de premsa que no sap si són certs. Informes de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil han desmentit les acusacions a Gómez.

Quan un jutjat de Madrid va obrir diligències prèvies contra Gómez, Pedro Sánchez va cancel·lar l'agenda durant cinc dies per "aturar-se i reflexionar", però finalment va decidir continuar com a president del govern.

Setmanes més tard, quan el jutge va citar Gómez per declarar com a investigada, Sánchez va fer una segona carta acusant el PP i Vox de voler fer-lo dimitir fent servir "tots els mitjans al seu abast".

Begoña Gómez, a la tribuna de convidats del Congrés durant l'última investidura de Sánchez
Begoña Gómez, a la tribuna de convidats del Congrés durant l'última investidura de Sánchez (Europa Press/Eduardo Parra)

 

ARXIVAT A:
JudicialPedro Sánchez
Anar al contingut