Peatges: Sánchez admet ara l'acord amb la UE per fer pagar a les autopistes, però ho renegocia

Havia negat que s'hagués compromès amb la Comissió Europea a recuperar peatges a canvi de 8.000 milions d'euros de fons europeus i ara diu que negocia per evitar aquesta contrapartida

Actualitzat

El president del govern espanyol i candidat del PSOE a les eleccions del 23J, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest divendres que l'executiu espanyol està negociant amb la Comissió Europea que no hi hagi peatges en les carreteres el 2024.

Aquest dijous, la portaveu econòmica de la Comissió Europea, Veerle Nuyts, va confirmar que el pla de recuperació espanyol aprovat per Brussel·les inclou la introducció d'un mecanisme de pagament per l'ús de les carreteres a partir del 2024.

Tot un revés europeu per al govern espanyol que aquest divendres Pedro Sánchez ha volgut matisar. En una entrevista a TVE, el candidat socialista ha dit que al pla de recuperació, efectivament, s'inclou "aquesta possibilitat". Però ha afegit que s'està negociant una addenda d'aquest mateix pla i, en aquesta negociació, "ja es retira aquesta possibilitat".

Per què aquest canvi? Doncs, segons ha assegurat, perquè hi ha hagut una pandèmia i una guerra que han dibuixat un nou escenari:

"La realitat és dinàmica, hem canviat aquesta posició amb la Comissió Europea, és el que estem negociant."

D'altra banda, Sánchez ha subratllat que actualment s'estan pagant menys diners en peatges que amb el govern popular de Mariano Rajoy, ja que aleshores "no es van aixecar peatges, sinó que es van prolongar". En aquesta línia, ha fet referència a les radials de Madrid i ha xifrat les estimacions del rescat d'aquestes carreteres en més de 1.000 milions d'euros. 

Polèmica en plena campanya

Fins ara, Pedro Sánchez havia tirat pilotes fora sobre el compromís del seu govern amb Brussel·les de recuperar peatges a canvi de la cinquena entrega de fons europeus, uns vuit mil milions d'euros. En un primer moment, el president va dir que no era cert. Ara, matisa que estan negociant evitar aquesta contrapartida. 

Els peatges van entrar en campanya la setmana passada arran d'una entrevista a "Els Matins" de TV3 del director general de Trànsit, Pere Navarro, en què va donar per fet que al llarg de l'any s'acabarien les autopistes gratuïtes.

Aleshores, Feijóo va acusar el president del govern espanyol de voler implantar peatges a totes les autovies d'Espanya i Sánchez ho va desmentir. Per això, aquest dijous les paraules de la portaveu econòmica de la Comissió Europea van ser un gerro d'aigua freda sobre el govern espanyol i aquest divendres Sánchez s'ha vist obligat a matisar.

ARXIVAT A:
PSOEPedro SánchezPeatgesEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut