Policia antidisturbis han carregat contra els manifestants amb gasos lacrimògens i canons d'aigua
Policia antidisturbis han carregat contra els manifestants amb gasos lacrimògens i canons d'aigua (Reuters/Adriano Machado)

Assalt al Brasil: la policia recupera el control del Congrés, el palau presidencial i el Suprem

Partidaris de Bolsonaro han assaltat aquest diumenge les seus dels tres poders de l'estat brasiler per demanar una intervenció militar que derroqués l'actual president, Lula da Silva

RedaccióActualitzat

Milers de partidaris de l'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro, han envaït aquest diumenge el Congrés, el Tribunal Suprem i el palau presidencial, els principals òrgans de poder del país. Els fets passen una setmana després que Lula de Silva, que és a Sao Paulo, assumís la presidència.

Els seguidors de Bolsonaro s'havien convocat a l'exterior del recinte que concentra els tres poders de l'Estat a Brasília, en una manifestació en què es demanava la intervenció militar per derrocar el president Lula da Silva i al seu vicepresident, Geraldo Alckmin. 

Els assaltants demanaven una intervenció militar per derrocar el president, Lula da Silva (EFE/Andre Borges)

El grup de manifestants han superat sense gaires problemes una barrera policial i han pujat la rampa que dona accés a la teulada dels edificis de la Cambra de Diputats i del Senat.

La policia antidisturbis ha recuperat el control dels tres edificis oficials tres hores després de l'inici de l'ocupació.

Agents de grups especials han carregat contra els manifestants amb gasos lacrimògens i amb canons d'aigua i han aconseguit establir un perímetre al voltant de la plaça dels Tres Poders, on hi ha les seus dels poders executiu, legislatiu i judicial a Brasília. 

Seguidors radicals de Bolsonaro feia setmanes que acampaven davant la Caserna General de l'Exèrcit (REUTERS/Adriano Machado)

La policia ha començat a detenir alguns dels assaltants mentre el ministre de Justícia ha assegurat que els "terroristes" seran jutjats i rebran un càstig "exemplar" pels seus actes. 

Una filera d'assaltants, detinguts per la policia militar a Brasília
Una filera d'assaltants detinguts per la policia militar a Brasília (EFE/ Andre Borges)

Segons alguns mitjans, s'han enviat autocars per transportar els centenars de detinguts fins a centres de detenció:

 

Alguns dels assaltants han aconseguit evitar les detencions i s'han replegat davant el Ministeri de Defensa: 

 

Lula decreta la intervenció policial urgent a Brasília

El president Lula da Silva es trobava aquest cap de setmana de viatge oficial a la ciutat d'Araraquara, a Sao Paulo.

En una intervenció d'urgència en directe per televisió, el president Lula ha afirmat que el que està passant aquest diumenge a Brasília és "una barbàrie" i que hi ha hagut una falta de seguretat que ha atribuït a "la incompetència de les persones" que n'haurien de tenir cura. 

Com a mesura urgent, Lula ha decretat la intervenció federal a l'àrea de seguretat de Brasília fins al 31 de gener. Aquest és el decret firmat: 

 

Lula da Silva ha dit que es tracta d'un pronunciament de "vàndals feixistes" que han assaltat les seus del Parlament, el Suprem i la Presidència del país i ha assegurat que trobaran els responsables i els castigaran. Textualment, Lula ha dit que "pagaran amb la força de la llei aquest gest d'irresponsabilitat".

Policia antidisturbis apunten els canons d'aigua cap als assaltants al Parlament
Policia antidisturbis apunten els canons d'aigua cap als assaltants al Parlament (EFE/Andre Borges)

També s'ha referit a Jair Bolsonaro, a qui ha titllat de "genocida":

"Aquest genocida no només ha provocat això, no només ha instigat això, també ho està estimulant per les xarxes socials."

Les policies del legislatiu i de la Força Nacional de Seguretat, un grup d'elit d'agents dels diferents estats, han llançat gasos lacrimògens per dispersar els manifestants, que portaven banderes brasileres i alguns anaven armats amb pals.

Els antidisturbis s'han desplegat a la zona (EFE/Andre Borges)

Les xarxes socials s'han omplert d'imatges de l'assalt i els enfrontaments entre els manifestants i la policia:


El ministre de Justícia del Brasil, Flávio Dino, ha afirmat aquest diumenge que "no prevaldrà" la voluntat dels bolsonaristes radicals que han envaït les seus de l'executiu, del legislatiu i del Tribunal Suprem, en una manifestació colpista. 


El ministre havia autoritzat l'actuació de la Força Nacional de Seguretat davant l'arribada a la capital brasilera de desenes d'autobusos de bolsonaristes.

Els tres poders de l'Estat han estat assaltats pels manifestants (EFE)

La presidenta del Partit dels Treballadors, que governa el Brasil, ha afirmat que "els organitzadors de l'acte colpista d'aquest diumenge estan beneïts per l'expresident Jair Bolsonaro".


Gleisi Hoffmann ha responsabilitzat el govern regional de Brasília, i en especial el governador Ibaneis Rocha, del partit de Bolsonaro, per no haver contingut la invasió de milers de seguidors bolsonaristes de les tres seus estatals.

Detall dels manifestants a la rampa d'accés al Congrés (EFE/Andre Borges)

Els tres edificis que representen el poder executiu, legislatiu i judicial de l'Estat estan al voltant de la plaça dels Tres Poders.

 


Condemna internacional unànime

El president del Consell Europeu, Charles Michel, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, i el president xilè, Gabriel Boric, han estat dels primers representants internacionals a condemnar l'assalt colpista a les institucions brasileres.

El president nord-americà, Joe Biden, ha dit que la violència dels partidaris de Bolsonaro en l'intent d'envair els llocs de poder a Brasília ha estat "escandalosa".

En la mateixa línia, el president Pere Aragonès ha condemnat l'acció dels seguidors de Bolsonaro i ha afirmat que "la raó de ser de l'extrema dreta és la destrucció de la democràcia":

 

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat el seu suport a Lula da Silva i les institucions democràtiques del Brasil:

 

Reacció a la victòria ajustada de Lula

Des de l'endemà de les eleccions en què Lula es va proclamar guanyador davant de Bolsonaro, centenars de seguidors radicals de Bolsonaro estan acampats davant la Caserna General de l'Exèrcit, a Brasília. Lula va guanyar a la segona volta del 30 d'octubre, amb el 50,9% dels vots vàlids, davant el 49,1% de Bolsonaro.

Els campaments s'han multiplicat a ciutats de tot el país i divendres van començar a ser desmuntats a Belo Horizonte, capital de Minas Gerais, on hi va haver alguns disturbis.

L'acció recorda la dels partidaris de Donald Trump que el 6 de gener del 2021 van assaltar el Congrés nord-americà contra la victòria de Joe Biden.

 

 
ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroLula da Silva
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut