Primer pla de l'empresària Paris Hilton al Congrés, aquest dimecres
Paris Hilton ha relatat el calvari patit en un centre d'internament on va patir abusos i maltractaments quan era menor (EFE/Michael Reynolds)
Estats Units

Paris Hilton denuncia el "tracte inhumà" rebut en un internat: abusos, aïllament i violència

Arran de la seva vivència, demana al Congrés dels Estats Units més controls als centres de menors per protegir els infants i adolescents: "Parlo pels que no ho poden fer"

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'empresària nord-americana Paris Hilton ha explicat al Congrés dels Estats Units els abusos que va rebre quan la van internar en un centre de rehabilitació, als 16 anys, i ha demanat més controls i mitjans per protegir els infants i adolescents en residències, llars, centres d'acollida i altres organismes de la xarxa de benestar social, per evitar que siguin víctimes d'abusos i maltractament diaris, com li va passar a ella.

"Soc aquí per donar veu a tots els que no poden parlar", ha dit la milionària, mare de dos fills, abans d'explicar davant el Comitè de Mitjans i Arbitris de la Cambra de Representants el calvari que va viure durant dos anys, quan la van traslladar de residència, de sobte, per portar-la a instal·lacions on la medicaven a la força, l'aïllaven despullada, l'agredien i n'abusaven sexualment:

"Quan tenia 16 anys, em van arrencar del llit a mitjanit i em van transportar a través de les fronteres estatals a la primera de les quatre instal·lacions de tractament residencial per a joves. Aquests programes prometien curació, creixement i suport, però en canvi no em van permetre parlar lliurement o fins i tot mirar per una finestra durant dos anys. M'obligaven a prendre medicaments i abusaven sexualment de mi. M'agafaven amb violència i m'arrossegaven pels passadissos, em despullaven i em tancaven en règim d'aïllament."

Paris Hilton ha relatat així al Capitoli el "tracte inhumà" que va patir durant anys i ha demanat revisar els programes de benestar infantil per evitar que altres infants i joves passin per la mateixa experiència.

També ha alertat que, si ella, amb una família al darrere --que va ser enganyada, ha dit--, va ser víctima d'abusos i maltractaments, què els deu passar als infants orfes o separats de la família perquè no els poden mantenir i que no tenen cap adult a qui demanar ajuda o que els vegi regularment.

Hilton, que va estar interna a l'escola Provo Canyon quan era adolescent i va passar per quatre residències de rehabilitació de conducta, ja havia explicat els maltractaments viscuts en el seu llibre de memòries i en diverses entrevistes. Ara ho ha fet davant els congressistes nord-americans per demanar una reforma del sistema d'acollida i tutela d'infants i adolescents i també més controls als centres d'internament i rehabilitació.

A l'empresària la van internar només perquè treia males notes i no estava atenta a classe. Tenia TDAH, ha dit, un trastorn del qual no es parlava en aquella època. Algú va recomanar el centre als seus pares, que creien que era un internat normal i que no es van imaginar mai què hi passava.

Paris Hilton, sobre l'experiència viscuda en aquests centres, ha reconegut: "Em va provocar un trastorn d'estrès posttraumàtic greu i un trauma que tindré tota la vida."

Paris Hilton, amb el micròfon al davant i els congressistes al darrere, abans d'explicar el seu testimoni
Paris Hilton ha demanat més suport a les famílies perquè no hagin de renunciar a la tutela dels fills (Reuters/Nathan Howard)

Va veure com mataven una nena de 16 anys amb impunitat total

"¿Es poden imaginar el tracte que pot donar l'Estat si no té gent que regularment inspeccioni aquests centres?", ha alertat l'empresària, abans d'explicar com va veure morir una nena de 16 anys, a la cafeteria d'un centre d'acollida, davant de tots els nens, quan vuit adults la van retenir violentament durant minuts perquè "havia llençat innocentment un entrepà":

"La van matar al terra del menjador, davant de desenes de nens. L'Estat ho hauria pogut evitar."

Paris Hilton, que s'ha entrevistat amb milers d'infants i joves acollits i adoptats per saber el seu testimoni, ha recordat que hi ha més de 50.000 joves acollits "emmagatzemats en instal·lacions residencials" i un nombre desconegut de joves adoptats. "Infants innocents que no han comès cap delicte, amb pares sense recursos per mantenir-los o que han mort, infants que han patit un trauma" i que viuen sota la impunitat d'adults que no passen comptes del tracte que els donen. Uns joves, ha explicat l'empresària, que "s'han sentit oblidats, enviats per l'Estat d'un centre a un altre durant tota la infància":

"El tracte que aquests nens han rebut és criminal. Aquests nens es mereixen créixer en entorns segurs i centrats en la família."

Hilton ha relatat que no va poder explicar a la família el que estava passant perquè sempre controlaven les comunicacions i tenia algú al costat cada cop que els trucava: "Sempre tenien un membre del personal que se m'asseia al costat. Si deia qualsevol cosa negativa sobre la instal·lació, immediatament penjaven i després em castigaven, m'apallissaven, m'aïllaven, em retiraven els privilegis del telèfon i ja no em deixaven parlar amb els pares."

També reclama que es dediquin més mitjans a fer possible la reunificació familiar i la permanència de menors en llars d'acollida a la seva comunitat.

Paris Hilton amb una altra de les víctimes que ha compartit el seu testimoni amb els congressistes
Paris Hilton, amb una altra de les víctimes que ha compartit el seu testimoni amb els congressistes (Reuters/Nathan Howard)

Més suport a les famílies, en comptes de treure'ls els infants

L'objectiu de la compareixença de Paris Hilton i d'altres víctimes que han explicat el seu cas al Capitoli és convèncer els congressistes perquè revisin el sistema de benestar social infantil i els controls a les instal·lacions que acullen menors, a més d'invertir més a donar suport a les famílies que no els poden mantenir perquè els infants es puguin quedar amb els pares o en la seva comunitat. 

"Què és més important, protegir els beneficis empresarials o la vida dels joves?", ha qüestionat una altra de les compareixents, que ha destacat que "costa entre 800 i mil dòlars al dia posar un jove en una instal·lació d'acollida, que és molt més del que costaria cuidar-los en les seves pròpies comunitats".

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsMenorsAgressió sexual
Anar al contingut