Joe Biden durant el debat electoral amb Donald Trump (Reuters/Brian Snyder)

"Pànic", la impactant portada que mostra la preocupació d'alguns mitjans amb Biden

Time mostra el president a punt de caure de la portada i The New York Times demana obertament al president que faci un pas al costat

RedaccióActualitzat

Un Joe Biden a punt de sortir -o caure- de la portada, buida excepte per una paraula: "Pànic". D'aquesta manera tan gràfica il·lustra el setmanari nord-americà Time la situació del president dels Estats Units després del cara a cara de dijous entre ell i Donald Trump que ha disparat les alarmes entre els seus partidaris.

"Pànic no és una paraula massa forta per descriure el sentiment que va recórrer el Partit Demòcrata de dalt a baix mentre el debat es desenvolupava", escriu Philip Elliot en l'article d'obertura, titulat "Dins del desastre de debat de Biden i la lluita per apaivagar el pànic demòcrata"


"Què collons està passant?", diu que va preguntar un donant que finança el Partit Demòcrata en un missatge de WhatsApp. De seguida que el debat va acabar, afegeix, "els demòcrates van començar a preguntar-se si Joe Biden podia ser convençut que ha de retirar-se pel bé del partit, de la nació i del mateix candidat, i com podien fer-ho".


"La cosa està negra"

"Tothom que va veure el debat va poder adonar-se de com Biden ha envellit", diu Elliot. I explica que l'actuació del president ha deixat els demòcrates fent-se dues preguntes: "És possible fer-lo fora del tiquet electoral? I, si no, hi ha cap possibilitat de travessar la línia de meta amb un candidat profundament defectuós?"

Considera que "ningú pot dir que el que ha passat a Atlanta fos inesperat", i que, aquesta vegada, l'únic responsable de l'embolic en què s'ha ficat Biden és ell mateix, i els seus familiars més pròxims.

"La cosa està negra. No n'hi ha cap dubte. Però l'única opció que hi ha sobre la taula és anar endavant", ha valorat una persona que "és a l'ala oest [de la Casa Blanca] des del primer dia [que Biden va arribar-hi], explica Elliot, que considera que un pas al costat de Biden sumiria el Partit Demòcrata en el "caos".

Abans d'acabar, repassa la defensa enèrgica de la seva capacitat que Biden ha fet aquest divendres durant un míting a Carolina del Nord.

"Us dono la meva paraula com a Biden: no em presentaria si no cregués amb tot el cor i l'ànima que puc fer aquesta feina", recorda Elliot que el president ha dit. El problema, per Elliot, és que "el que Biden creu comença a semblar cada cop més en desacord amb la realitat".

"Per servir el país"

"Per servir el seu país, el president Biden hauria d'abandonar la cursa electoral." Aquest és el títol inequívoc de l'editorial del diari The New York Times.

Signat pel consell editorial, l'article d'opinió que estableix la posició institucional d'aquest prestigiós mitjà nord-americà dona la raó a Biden quan diu que Trump és un perill per a la democràcia dels Estats Units.

Tot seguit, però, qüestiona que sigui el millor candidat per evitar que el magnat retorni a la Casa Blanca. 

"En el debat de dijous, el president necessitava convèncer els nord-americans que està a l'altura de les exigències extraordinàries del càrrec que busca tenir durant un altre mandat. Tanmateix, no es pot esperar que els votants ignorin el que és evident: Biden no és l'home que era fa quatre anys."


"Biden ha estat un president admirable" sota el lideratge del qual "la nació ha prosperat" i "les ferides obertes per Trump han començat a curar-se", defensa el Times, abans d'afegir: 

"El servei més gran que Biden pot fer ara és anunciar que no continuarà en la cursa per a la reelecció."

"Si la contesa es redueix a elegir entre Trump i Biden, l'actual president serà l'elecció inequívoca d'aquest consell. Així de gran és el perill que suposa Trump", deixa clar l'editorial, abans d'argumentar que és precisament, "l'escala i la gravetat" d'aquest perill el que fa necessari nominar un nou candidat demòcrata.

"És la millor oportunitat per protegir l'ànima de la nació de la deformació maligna de Trump. I és el millor servei que Biden pot oferir a un país al qual ha servit noblement durant tant de temps", conclou, després de retreure al Partit Republicà que no faci "un examen de consciència més profund després del debat de dijous", en què consideren que Trump va tenir una actuació que el desqualifica com a candidat.


"Noranta minuts de dolor"

El diari The Washington Post ja ha dedicat dos editorials al debat celebrat dijous a Atlanta. El primer l'ha titulat "Noranta minuts de dolor"

"El debat electoral va començar sense encaixada de mans i a partir d'aquí va empitjorar", comença l'article, que defensa la gestió de Biden a la Casa Blanca i recorda, per exemple, que va heretar una economia que encara patia els efectes de la pandèmia i que "les retallades fiscals de Trump van disparar el dèficit".

Aquest debat, però, considera el Post, "no serà recordat pel que s'hi va dir, sinó per com es va dir". A partir d'aquí es pregunta "si els nord-americans veuran més enllà de l'estil i avaluaran la substància". I conclou: "Biden no els va facilitar la feina, dijous a la nit".

Vint-i-quatre hores més tard, en un segon editorial, el diari defensa que "el fet que el president decideixi fer un pas al costat no garanteix la victòria del seu partit al novembre".


Diu que Biden ha de fer examen de consciència després d'una "actuació calamitosa" de dijous que "planteja dubtes legítims sobre si està preparat per fer la feina més dura del món durant quatre anys més". 

El Post recorda els mals resultats obtinguts pels demòcrates en el passat, en moments de divisió interna, i considera, per altra banda, que una candidatura de l'actual vicepresidenta, Kamala Harris, tampoc seria forta.  

El millor escenari, si Biden fes un pas al costat, és que el partit convidés els candidats interessats i organitzés una sèrie de debats i un procés d'elecció "transparent", defensa el diari.

Sense decantar-se per una opció o per una altra, el diari conclou: "Biden no pot ser obligat a fer res que no vulgui. Ni hauria de fer-ho. El que pot fer és el que molts nord-americans estan fent aquest cap de setmana: preguntar-se si està a l'altura del càrrec".

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEleccions Estats Units
Anar al contingut